Обнова Дома културе у Гроцкој после дугих 30 година заборава

21. фебруар 2017.

 

У Гроцкој је у току рад на оспособљавању Дома културе и биоскопа – некадашње вишенаменске сале у склопу ООУР Центар за културу и уметност “22. децембар” Народног универзитета Гроцке.
Део комисије за обнову је у понедељак, 20. фебруара поново обишао заборављени простор културе.
Теренска посета је уследила након исељења закупца из простора бифеа биоскопа, са циљем да се испитају просторије у које чланови комисије до сада нису имали увид.

Установљено је да су у оквиру фоајеа и уједно некадашњег бифеа биоскопа преграђени: излаз ка дворишној страни биоскопа, као и улаз у биоскопску салу, али да још увек постоји улаз у помоћне просторије биоскопа. То је простор који је користио кино оператер, као и пратећи архивски и магацински простор.

На основу затеченог стања и архивског материјала који сведочи о некадашњем раду биоскопа, комисија је констатовала да у овај део простора деценијама нико није крочио.

Теренска посета дела комисије обухватила је сагледавање свих могућности тренутног стања објекта, како би били што сачињени што потпунији услови за израду пројекта обнове Дома културе.

Циљ комисије за обнову Дома културе јесте што брже оспособљавање овог заборављеног, а преко потребног простора културе – некадашње вишенаменске сале у склопу Центра за културу и уметност, који је пословао у оквиру Народног универзитета Гроцке. Овај пространи вишенаменски простор на корак од центра вароши на око 400м2 поново би располагао са опремљеном вишенаменском салом са позорницом и близу 300 седишта.

Обнова објекта се спроводи у циљу реализације разноврсних програма и садржаја културе (концерти, музички догађаји, позоришне и друге представе, фолклорни наступи, јавне трибине…), као сале која треба да одговори општој намени и јавном интересу свих грађана.

Став руководства општине на челу са председником Драгољубом Симоновићем и уједно задатак комисије је да се у најкраћем року, и по хитном поступку спроведе у дело обнова некадашњег Дома културе у Гроцкој.

Теренска комисија је радила у саставу:
Тања Бајат, председница комисије,
Горан Станојевић, члан комисије,
Зорица Атић, члан комисије,
Маринко Бабић, члан комисије.

Албум у прилогу подсећа нас на времена од пре 30, 40 и 50 година, и на некадашњу намену сале изграђене 1967. године – биоскопа и Дома културе „22. децембар“, Центра за културу и уметност Гроцке – то су све називи простора који је пуне две деценије служио за програме културе, наступе КУД-ова, концерте, представе Аматерског позоришта Гроцке…
Дом културе живео је садржајан живот, а са њим и Грочани.

 

Повезани садржај

10април2024
РТС у галерији Ранчићеве куће

РТС у галерији Ранчићеве куће

10 април 2024

РТС је посетио у уторак, 8. априла Ранчићеву кућу поводом снимања прилога о изложби илустрација СУНЦЕ ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ ауторке Маје Веселиновић.

02април2024
 „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

„Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

02 април 2024

Пролећни циклус креативних радионица ЦКГ „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој отпочео је са радом, и траје све до краја маја 2024. године. Придружите се!