Отворена „Путовања три објектива“ у Ранчићевој кући

21. јануар 2019.

 

 

У Ранчићевој кући у Гроцкој, галерији Центра за културу Гроцка и уједно несвакидашњем амбијенту старом преко два века, пред многобројном публиком је отворена изложба фотографија путујућег пројекта „Путовања три објектива” аутора и фотографа Игора Мандића, Горана Kукића и Томислава Петернека.

Занимљиво је да уметници фотографије који чине фотографски трио, припадају различитим генерацијама, школама и стиловима. Заједничко „путешествије” са својим радовима започели су у банатској варошици Сечањ још 2015. године. По двадесетак колор и црно-белих фотографија сваког од аутора чине део богате путујуће колекције коју публика може да види, од којих је у Гроцкој, старој вароши крај Дунава и београдској општини, изложено 27 радова. Аутори у оквиру концепта пројекта приказују фотографије са путовања - живот, тренутке или догађаје из посета земљама широм света.
Фотографије Томислава Петернека, легенде домаће фотографије, настале су у периоду од више деценија и бележе занимљиве и неочекиване ситуације из свакодневног живота, међу којима су и значајни историјски догађаји у протеклом веку. С друге стране, дела Горана Kукића немају јасну дводимензионалност нити временску одредницу. Приказане су рефлексије градске вреве у излозима широм Европе, а кроз целину слике, фотографије приказују и оно што је оку невидљиво. Фотографије Игора Мандића су пак колекција визуелних доживљаја са различитих континената – од пустиње до најурбанијих места на свету. Kроз фотографије, ловећи тренутак и импресију, успоставља надреалност реалних сцена. 
Говорећи о идеји путуће изложбе, која је усмерена на децентрализацију културних догађаја, оценили су „како није праведно да само велики градови и галерије могу да организују фото изложбе и догађаје”, и отуд је изложба у Гроцкој најближе што ће пројекат прићи београдском језгру. Изложба траје до 6. фебруара.

Поред дружења са познатим фотографима и њиховим радовима, публика међу којом је било колега фотографа и фоторепортера, уживала је у музицирању ученика ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке. Наступили су Уна Пљеваљчић, Дуња Јарић, Ленка Јарић, Анђела Јанковић, Вук Митровић, клавир, и Михаило Јовичић, гитара.

 

Повезани саджај

18јул2019
КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2020.

КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2020.

18 јул 2019

Центар за културу Гроцка расписује Конкурс за самосталне, ауторске и групне изложбе у излагачкој сезони 2020. године. Конкурс је отворен oд 20. јула до 20. септембра