„Стваралачка Гроцка“ и квинтет „Канаро“ у Гроцкој

15. јул 2019.

 

 

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, пред многобројном публиком отворена је пета групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља 44 уметника и исто толико радова, приказујући разноврсне технике и уметничке праксе.

Окружење градске општине Гроцка својом атмосфером и природним карактеристикама инспирација је уметницима који на њеном тлу живе и раде, или ту бораве у летњем периоду. Отуд је галеријски програм установе од 2015. године обогаћен колективном изложбом усмереном на умрежавање и представљање локалних уметничких потенцијала. „Стваралачка Гроцка“ у 2019. години обухвата разноврстан материјал, попут слика, цртежа, накита, скулптура мањег формата, графика, фотографија, занатских рукотворина, ручног рада, дизајна текстила, сувенира“ и траје до 6. августа.

У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће, у оквиру програма „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка, наступио је познати мађарски квинтет Канаро из Будимпеште. Канаро су група професионалних музичара и пријатеља, виолиниста и вокал Тамаш Сакал, контрабасиста Мортон Сош, гитаристи Атила Шидо и Виктор Јакаб, и хармоникаш Јоханес Олсон, које је расположена публика награђивала бројним аплаузима.

Музика овог састава заснива се на стилу легендарног гитаристе Ђанго Реинарта и традиционалном џипси џезу који, „обојен” мађарском варијантом свинга, евоцира нека нестала времена и атмосферу некадашњих кафеа Будимпеште. 
Летњи фестивал „Музичка башта“ установе су подржали Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду. Улаз на догађаје је слободан.

 

Повезани саджај

14октобар2019
Свадбени албум у варошком дому Гроцке

Свадбени албум у варошком дому Гроцке

14 октобар 2019

Ранчићева кућа је била домаћин младом свадбеном пару који је желео да своје венчање обележи фотографијама у амбијенту старог варошког дома.