У Ранчићевој кући „Пролазно у сећању“ уз звуке Балкана

11. август 2018.

 

 

У Центру за културу Гроцка уприличени су изложба и музички наступ у духу традиције. Изложба уметничке фотографије ,,Пролазно у сећању“ Горана Бендеље у Ранчићевој кући, галеријском простору установе посвећена је планинском селу, као и начину живота који лагано нестаје – сем на фотографијама аутора, који их пасионирано прати већ низ година.

Изложба на преко тридесет радова приказује традиционални начин живота, у коме се користе материјали из окружења, и где реч „еколошки“ има своје пуно значење. Куће од плетера, вењаци и вајати, воденице, стогови сена, домаће животиње, пашњаци, ливаде и планинска поља мотиви су и непресушна инспирација аутора. Зналачким оком их одабире, бележећи и чувајући у сећању дух и суштину једног времена у крхким облицима који нестају.

У наставку вечери, у летњој ,,Музичкој башти“ установе под топлим летњим небом наступили су сестра и брат Брдарић. Овај млади вокални састав врсно интерпретира музику Балкана – у циљу популаризације традиционалне музике, као и очувања певачког наслеђа. Бројна публика различитих генерација уживала је у башти Ранчићеве куће у нумерама „Море, изгрејала сјајна месечина“, „Маријо, ћеро мори“, „Ево срцу моме радости“…

Дуо Брдарић чине Бојана, вокал, и Небојша, вокал, кавал, дудук, фрула. Овом приликом су се представили уз инструменталну подршку познатог Љубе Нинковића, гитара, једног од утемељивача акустичарске сцене у Београду и оснивача групе „С времена на време“, препознатљивог и по групи „Бистрик“, и Бојана Петковића, хармоника.
Овај одабир сарадника није случајан, будући да су наступали заједно и у оквиру групе „Златопис“. Изложба фотографије је за посетиоце отворена током читавог месеца.

 

Повезани саджај