У Ранчићевој кући изложба скулптура Марка Црнобрње "Листа жеља"

23. март 2019.

 


Изложба скулптура у дрвету под називом „Листа жеља“ уметника Марка Црнобрње отворена je у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка. Галерија која је споменик културе под заштитом државе, угостила је радове једног од најдаровитијих домаћих вајара средње генерације.

Неочекивано, створен је нов ликовни квалитет у интеракцији скулпторално обликоване породичне куће с краја 18. века и едукативних скулптура са темом одрастања. Поставка обухвата 12 композиција израђених у дрвету и комбинованој техници. Марко Црнобрња, отац, уметник и педагог, ствара скулптуре које својом нарацијом дотичу општа места кроз која пролази сваки родитељ, док уметнички приступ значајно обогаћује домаћу ликовну сцену. Инспирисан је и заокупљен дечјом игром, спознајом и одрастањем - једнако као и својим животним улогама. Духовито компонујући и обрађујући ситуације савременог родитељства, аутор евоцира љупкост и раздраганост детињства, илуструје вратоломне дечје замисли и жеље, али и педагошке дилеме одраслих. 

Приликом отварања поставке наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Јована Кујунџић, Јована Јаћимовић, Исидора Петронијевић, Лидија Добричић, флаута. Поставка траје до 9. априла.

Електронско издање дневног листа ПОЛИТИКА у петак, 22. марта 


 

Повезани саджај

15јун2019
Ла банда у "Музичкој башти" Ранчићеве куће

Ла банда у "Музичкој башти" Ранчићеве куће

15 јун 2019

У „Музичкој башти“ Центра за културу Гроцка, пред старим бунаром Ранчићеве куће у петак 14. јуна наступио је распевани женски тамбурашки састав Ла банда.