Св. Трифун пропраћен изложбама и орезивањем чокота

12. фебруар 2017.

 

Нимало случајно, на грбу општине Гроцка обасјаном сунцем налази се грозд белог грожђа – са 15 зрна која симболизују исто толико насеља ове многољудне општине крај Дунава.

Дан Св. Трифуна, заштитника виноградарства и винове лозе, и виноградима богате историје Гроцке, на територији Градске општине Гроцка обележава се са три изложбе у насељима Гроцка, Калуђерица и Врчин. Поставке су инспирисане виноградарством, грожђем, вином и емоцијама – вишеструком симболиком овог празника.

Сваке године се 14. фебруар у нашем крају слави и обележава као дан Светог Трифуна, заштитника виноградара. Нимало случајно, јер се и на грбу Гроцке обасјаном сунцем налази грозд белог грожђа – са 15 зрна која симболизују исто толико насеља ове многољудне општине крај Дунава.

Домаћини знају и поштују да се на овај дан „ваља“ орезати барем један чокот лозе у винограду, а верује се и да њим почиње пролеће – буди се природа и љубав…
У част винограда и виноградара, Св. Трифун се, уз орезивање чокота, на територији општине Гроцка дочекује изложбама у Гроцкој, Калуђерици и Врчину, инспирисаним грожђем, вином и лепим емоцијама.

Отварање изложбене поставке у Гроцкој је у петак, 10. фебруара у 15.30 часова – сала општине Гроцка.
Добро дошли!

Званични сајт града Београда БЕОИНФО у четвртак, 9. фебруара доноси вест о изложбама које се поводом Св. Трифуна одржавају у Гроцкој, Калуђерици и Врчину.

БЛИЦ Онлине у недељу, 12. фебруара доноси вест о изложбама и догађајима на територији општине Гроцка под називом „Вино и љубав“, посвећеним Св. Трифуну и вишеструкој симболици овог празника.
Хвала Канцеларији за младе Гроцка на пропраћености свих догађаја.

 

Повезани саджај

14октобар2019
Свадбени албум у варошком дому Гроцке

Свадбени албум у варошком дому Гроцке

14 октобар 2019

Ранчићева кућа је била домаћин младом свадбеном пару који је желео да своје венчање обележи фотографијама у амбијенту старог варошког дома.