„Европска година културног наслеђа – уметност дељења“

03. септембар 2018.

 

 

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“ укључују садржајним програмима намењеним свим узрастима.

На територији општине Гроцка септембар је с разлогом резервисан за Дане европске баштине, будући да окружење ГО Гроцка обилује вредном културном баштином. Као што је и препоручено, нагласак је на упознавању и разумевању културног наслеђа као заједничког ресурса, подизању свести о заједничкој историји и вредностима, као и јачању осећаја припадности заједничком европском простору.


Планирани културно-туристички програм реализује се у оквиру више целина током септембра и октобра месеца (ОТВАРАЊЕ Легата др Александра Костића, СТРУЧНА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом у Гроцкој, ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ, ТЕМАТСКА ИЗЛОЖБА „Моје окружење – уметност дељења“, ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ у сарадњи са Центром за урбани развој, Српским археолошким друштвом и Музејом града Београда, САЈАМ ЗИМНИЦЕ на „Грочанској чаршији“, КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ, ЛИНИЈЕ КУЛТУРЕ – излетнички обилазак територије општине Гроцка):

- ОТВАРАЊЕ Легата др Александра Костића – сталне изложбене поставке ГО Гроцка у библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој (термин ће бити накнадно опредељен):
Након паузе од 20 година, драгоцени легат, поклон општини Гроцка, биће свечано отворен и доступан јавности. Легат обухвата богате археолошке и палеонтолошке налазе који потичу са археолошког локалитета Дубочај у Гроцкој, личну заоставштину чувеног научника проф. др Александра Ђ. Костића, као и његове супруге проф. др Смиље Костић-Јоксић. Француски председник је професора Костића 1940. године због доприноса науци одликовао Легијом части, а 1952. и његову супругу, педијатра проф. др Смиљу Костић Јоксић. У том тренутку, они су уз брачни пар Пјер и Марија Кири, једини брачни пар на свету носиоци овог високог одликовања. Свој легат је др Костић 1978. године поклонио Градској општини Гроцка. Његов син, познати српски композитор, писац и заљубљеник у кулинарство Војислав Воки Костић, заоставштину је 1982. допунио очевим личним предметима.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- СТРУЧНА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом у Гроцкој, под тематским називом „Топлина варошког дома Гроцке“:
Кустоска вођења кроз Ранчићеву кућу, заштићени споменик културе од великог значаја за Републику Србију и уједно седиште Центра за културу Гроцка, подразумевају упознавање са неимарством локалног поднебља чији је репрезентативни пример, као и народном традицијом у којој је настало, уз осврт на специфичан начин еколошке градње, традиционалне материјале, вредности народног неимарства као и њихову присутност и примену у данашњем времену. Стручна вођења реализује Зорица Атић, кустос.

За информације и заказивање: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ Центра за културу Гроцка са темом „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“ у Гроцкој и Калуђерици:
Две ликовне радионице, посвећене културном наслеђу и природном окружењу, почињу са радом 19. септембра и намењене су за ученике основних школа у општини Гроцка. Наредне три недеље посвећене су Данима европске баштине, а реализују се у просторијама ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, и ОШ „Милоје Васић“ у Калуђерици. Ликовне радионице реализују Марион Дедић и Мика Ловре, академске сликарке, у терминима уторак и четвртак – Калуђерица, среда и петак – Гроцка.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ТЕМАТСКА ИЗЛОЖБА „Моје окружење – уметност дељења“:
Групна дечија изложба „Моје окружење – уметност дељења“ биће отворена 14. септембра у 19 часова у галеријском простору Центра за културу Гроцка – Ранчићевој кући, ул. Мајевичка 9 у Гроцкој. На отварању изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке са пригодним програмом. Изложба се реализује по конкурсном позиву установе намењеном предшколцима, ученицима основних школа као и средње школе на територији општине Гроцка, са циљем упознавања и едукације деце и младих са лепотом и вредностима у окружењу, као основним видом будуће заштите и очувања. Приликом отварања изложбе биће додељене похвалнице и награде за најуспелије радове које је одабрао стручни жири, као и захвалнице образовним установама на учешћу, а биће и речи о знаменитостима и природном благу Гроцке.
Током трајања изложбе до 10. октобра, у сарадњи са основним школама са територије општине Гроцка договорене су организоване посете ученика који ће се упознати са темом манифестације и садржајем изложбе кроз стручно вођење едукативног карактера, прилагођено узрасту.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ у сарадњи са Центром за урбани развој, Српским археолошким друштвом и Музејом града Београда:
Трибински програм обухвата предавања намењена широј публици, док је већи део програма намењен ученицима основних школа у Гроцкој.
Имајући у виду да је територија ГО Гроцка изразито богата културним добрима и археолошким локалитетима, трибине су посвећене популаризацији, едукацији, подизању свести о значају културних добара, археолошких локалитета и налаза:

1. Центар за урбани развој – фестивал – Дани београдског наслеђа – борци за сећање. Предавач Раде Милић, археолог, за ученике основних школа на територији општине Гроцка презентује дигиталну интерактивну туру кроз културно-историјско наслеђе Србије. Деца узраста од 11 до 14 година имаће прилике да сазнају које све ликове и приче из прошлости је „оживео“ Центар за урбани развој спајањем дигиталног и стварног света – анимираним историјским ликовима, историјским сликама, видео записима… и који су то остали савремени начини да се учи о културном наслеђу.

2. Српско археолошко друштво – предавач др Адам Црнобрња, сарадња у оквиру пројекта Подизање свести о значају археолошког наслеђа и унапређење рада Српског археолошког друштва; трибина се одржава у сали Градске општине Гроцка, Бул. ослобођења 39.

3. Музеј града Београда – предавачи др Милош Спасић и Драгана Стојић, археолози, интерактивно предавање намењено ученицима основних школа са територије општине Гроцка, са темом археолошких налазишта и налаза у окружењу.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- САЈАМ ЗИМНИЦЕ на „Грочанској чаршији“, у периоду петак 28 – недеља 30. септембар, са свечаним отварањем 29. септембра:

Градска општина Гроцка традиционално обележава нематеријалну културну баштину базаром зимнице и домаћих производа продајним базаром у оквиру заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“. Свечаност отварања у извођењу КУД-ова са територије општине Гроцка биће уприличени у суботу, 29. септембра.

За више информација: www.grocka.rs

 

- КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ:
1. Представљање збирке песама „Ако те не дочекам“ Милорада Мише Живановића, петак 21. септембар u 19 часова, Ранчићева кућа (Мајевичка 9 у Гроцкој), Центар за културу Гроцка.
Вечери обухватају књижевне сусрете и представљање збирки прича и поезије књижевних стваралаца са територије ГО Гроцка, као и збирки и радова стваралаца чији рад има за тему природне и културне ресурсе ГО Гроцка.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ЛИНИЈЕ КУЛТУРЕ – излетнички обилазак територије општине Гроцка, релизоваће се у термину 13. или 20. септембар:
У сарадњи са Туристичком организацијом Београда и Удружењем туристичких водича Србије, излетнички обилазак вредних знаменитости и природних ресурса општине Гроцка би обухвата следећу маршруту:

8.30 часова: Полазак испред Старог двора
9.10 часова: Ранчићева кућа у Гроцкој,
10.00 часова: Заштићена амбијентална целина „Грочанска чаршија“,
10.50 часова: Манастир Рајиновац у Бегаљици,
12.00 часова: Агино брдо у Гроцкој – видиковац ресторана „Виногради“,
13.15 часова: Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи,

Повратак за Београд око 14.30 часова

За информације: Туристичка организација Београда 011/3625-060; Центар за културу Гроцка 011/8502-321
Учешће у свим програмима је бесплатног карактера.

Напомена: Сатнице и термини за поједине програме биће најављени благовремено у односу на реализацију.


Трибински и књижевни програм, свечано отварање поставке Легата проф. др Александра Костића, као и Сајам зимнице, доступни су особама са инвалидитетом.

 

Повезани саджај

14октобар2019
Свадбени албум у варошком дому Гроцке

Свадбени албум у варошком дому Гроцке

14 октобар 2019

Ранчићева кућа је била домаћин младом свадбеном пару који је желео да своје венчање обележи фотографијама у амбијенту старог варошког дома.