Ђаци из Словеније у обиласку Гроцке и Ранчићеве куће

07. април 2017.

 

 

У четвртак, 6. априла Центар за културу Гроцка посетила је група ученика и наставника из Доброва у Словенији, који су у Србију дошли како би посетили своје пријатеље из ОШ „Мића Стојковић“ у Умчарима, општина Гроцка.
Посета је реализована у склопу ученичке размене основних школа, а излетничка група била је предвођена наставницима и ученицима школе из Умчара.

У оквиру обиласка знаменитости наше општине, након посете Општини Гроцка, део излетничког дана гости из словеначке ОШ „Доброво“ провели су и у Ранчићевој кући, где су од директорке установе Зорице Атић, историчарке уметности, чули понешто о историји и лепотама Гроцке, као и особинама народног неимарства на примеру времешне лепотице, Ранчићеве куће.
Такође су обишли и актуелну изложбу слика уметнице Марије Вукосављевић у галеријском простору овог споменика културе од великог значаја за РС, седишту Центра за културу Гроцка.

Свој пут су наставили ка Археолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи, где их је чекао археолог Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда са причом о неолитској култури.

 

Повезани саджај