Ђаци у посети Легату др Александра Костића у Гроцкој

19. октобар 2018.

 

 

Заоставштина проф. др Александра Ђ. Костића однедавно је поново доступна за посетиоце и јавност, а Легат др Александра Костића у Гроцкој су организовано обишли и први основци из оближње школе „Илија Гарашанин“.

Након две деценије заборава, Легат је обрађен и изложен залагањем Градске општине Гроцка и Центра за културу општине, уз стручну и свесрдну подршку тима археолога из надлежног Музеја града Београда.

У оквиру обновљене амбијенталне целине Грочанска чаршија и библиотеке „Илија Гарашанин“, сусреле су се заоставштине двојице знаменитих људи: државника Илије Гарашанина, чијом је заслугом основана прва јавна грочанска библиотека, и научника др Александра Костића, који је у Гроцкој открио археолошки локалитет и своје налазе оставио општини „као подстицај за даља истраживања“.

Уз стручно вођење, ученици четвртог разреда у пратњи учитељице Душице Павловић су се упознали са костима мамута и пећинског медведа, окамењеним шкољкама, оруђем и посуђем из доба старчевачке и винчанске културе, новчићима и предметима из римског периода… Поставку прате и лични предмети цењеног професора, једног од оснивача Медицинског, Ветеринарског и Фармацеутског факултета, као и његове супруге, педијатра др Смиље Костић. Овај свестрани брачни пар, носиоци Легије части, су родитељи Војислава Вокија Костића, нашег чувеног кулинара и композитора.

 

Повезани саджај

14октобар2019
Свадбени албум у варошком дому Гроцке

Свадбени албум у варошком дому Гроцке

14 октобар 2019

Ранчићева кућа је била домаћин младом свадбеном пару који је желео да своје венчање обележи фотографијама у амбијенту старог варошког дома.