Прва ђачка посета Легату др Александра Костића

10. октобар 2018.

 

 

Након показне археолошке радионице у Ранчићевој кући са кустосима из Музеја града Београда, ђаци из Гроцке су археолошко дружење уприличено за „Дане европске баштине“ у уторак 9. октобра, наставили и у недавно отвореном Легату др Александра Костића – како би се на лицу места упознали са правим археолошким налазима.

Одабрани ученици из свих одељења четвртог разреда у пратњи учитељице Славице Влаисављевић су први школски посетици сталне поставке након отварања. Њихово изненађење и одушевљење је било огромно, а пажњу су им заокупили бројни налази и необични предмети. Дивили су се зубу и костима мамута, окамењеним шкољкама, керамичким посудама, копљу намењеном за лов на дивље свиње… Легат се показао као права ризница, која још како утиче на дечју машту и радозналост.

Поред окамењених пужева и лишћа, главе бивола, зуба и костију мамута, збирку чине керамика и посуде из различитих периода, камено оруђе, коштане удице и игле, копља и метално оруђе, наруквице, римске фибуле и новчићи, предмети из времена турске и аустроугарске владавине… Јер, управо на том месту је за време Римског царства била римска постаја Mutatio ad sextum milliare. Дубочај се налазио на шестој римској миљи од Трикорнијума (Ритопек), са којим је служио као заштита пута Сингидунум – Виминацијум. Професор Костић је исцртао и графички приказ „Еволуција живих бића и развој цивилизације” како би научно повезао и ликовно представио геолошке периоде и пронађени материјал.

 

Повезани саджај