Прве висибабе украсиле споменик др Александру Костићу

21. фебруар 2019.

 

 

 

Лепа башта Ранчићеве куће се буди у сусрет пролећу. У башти заштићеног споменика културе у Гроцкој, прве висибабе, весници најлепшег годишњег доба и буђења природе, изабрале су да никну баш крај постамента бисте др Александра Костића. Биста је рад вајара Милована Крстића, још из 60-тих година 20. века, а наш споменик је израђен у бронзи према гипсаном моделу који је посредством Вере Костић, супруге Војислава Вокија Костића, сина познатог научника, за потребе изливања уступила Ђурђа Крстић, супруга покојног вајара Милована Крстића. Према истом моделу постоје израђене још две бисте - једна је у власништву породице Костић, док се друга налази у холу Хистолошког института у Београду, чији је оснивач др Александар Костић.

Да подсетимо, од 4. октобра 2018. године деценијама заборављени Легат др Александра Костића, чувеног научника, изложен је јавности у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој.

 

Повезани саджај

15јун2019
Ла банда у "Музичкој башти" Ранчићеве куће

Ла банда у "Музичкој башти" Ранчићеве куће

15 јун 2019

У „Музичкој башти“ Центра за културу Гроцка, пред старим бунаром Ранчићеве куће у петак 14. јуна наступио је распевани женски тамбурашки састав Ла банда.