Ранчићева кућа у Гроцкој од 1956. до данас

18. јул 2019.

 


- Најстарија фотографија Ранчићеве куће која се данас може пронаћи и погледати потиче из 1955/6. године и налази се у књизи "Стара кућа у Гроцкој", чувеног архитекте Ђорђа Петровића, у том тренутку асистента на Архитектонском факултету у Београду. 

Ранчићева кућа тада није била заштићено културно добро (заштићена је 1966), нити је постојао Завод за заштиту споменика културе (основан је 1960).
На слици се види трошна кућа, али и силуета њене власнице - госпођице Магдалене Ранчић, последње у лози Ранчића...
Ранчићеву кућу у Гроцкој је обновио 1972. године Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Градском општином Гроцка, а њена прва намена је била окриље тадашњег Туристичког друштва Гроцке. Кућа је потом 1982. године постала Завичајни музеј Гроцке и излагала је збирку проф. др Александра Костића. Али не задуго, јер је већ 90-тих била под кључем а кућа са оштећењима крова. На инсистирање Вокија Костића, композитора и кулинара, његовог сина, кућа је обновљена 2003. године. Коначно, крајем 2006. године Ранчићева кућа постаје простор Центра за културу Гроцка који је и данас користи.
Да се подсетимо, кућа је настала крајем 18. века, а каснијом доградњом, свој коначни облик варошког дома Гроцке са истакнутим доксатом добија у првим деценијама 19. века.

 

Повезани саджај

14октобар2019
Свадбени албум у варошком дому Гроцке

Свадбени албум у варошком дому Гроцке

14 октобар 2019

Ранчићева кућа је била домаћин младом свадбеном пару који је желео да своје венчање обележи фотографијама у амбијенту старог варошког дома.