Aрхеолог Адам Црнобрња из Народног музеја у посети Гроцкој

16. април 2019.

 

 

 

Општину Гроцка и Центар за културу је у понедељак 15. априла посетио археолог Адам Црнобрња из Народног музеја. 
Познатог археолога, музејског саветника и председника Српског археолошког друштва, у Градској општини Гроцка срдачно је примила Живадинка Аврамовић, председница општине.

Црнобрња је на територији Градске општине Гроцка овом приликом темељно обишао локалитет у Камендолу, где је пронађен археолошки налаз - део саркофага и примећено деловање дивљих копача археолошког материјала. 
Време је посветио и Касно римској гробници у Брестовику, а посетио је и Легат др Александра Костића у Грочанској чаршији, који чува налазе са локалитета Дубочај, похвално се изразивши о сталној поставци. Археолошку пажњу му је привукао и потпорни зид цркве Св. Тројице у Гроцкој, у који су приликом грађења уметани камени делови других грађевина, као и надгробних споменика.

Црнобрња је познат као искусан археолог са богатим искуством у раду на теренском истраживању, али и као врстан стручњак који широм Србије низом трибина, подржаним од стране Министарства културе и информисања, ради на подизању свести о значају и начинима заштите културне баштине. Да се подсетимо, једна од њих одржана је пред бројном публиком у сали општине Гроцка 2018. године, у оквиру манифестације "Дани културне баштине".

 

Повезани садржај