Део саркофага нашао своје уточиште у башти Ранчићеве куће

09. април 2019.

 



Након каменова из Брестовика, башта Ранчићеве куће је, на жалост, постала уточиште за још један археолошки налаз.
На жалост, јер му је место – у земљи, где су своје дете сахранили пре много стотина година његови родитељи.
Дивљи пљачкаши и копачи гробова у последње време буквално харају Гроцком. Овај камени предмет је поклопац дечјег саркофага, чији су доњи део пљачкаши гробова пронашли и однели.

Поклопац саркофага се нашао у Центру за културу Гроцка захваљујући брзој реакцији ГО Гроцка на челу са председницом Живадинком Аврамовић, и сарадњи са археологом Радетом Милићем из Центра за урбани развој. Такође, о налазу су одмах обавештене стручне службе и надлежне установе.

Молимо мештане да имају на уму да археолошки предмети на које наилазе у својим њивама представљају део некадашњих некропола – гробаља и гробница. То су предмети које су људи у свечаним обредима остављали покрај својих драгих покојника, да им олакшају пут у други свет, баш као што и ми данас чинимо.

Даље, прекопавање терена у потрази за археолошким предметима уништава локалитете и налазе, законом је забрањено - и веома кажњиво, и у овом случају може починиоцу донети од пола године до пет година затвора.

Зашто?

Зато што дивље копање и пљачкање трајно уништава традицију и културну баштину тла на коме сви ми живимо и затире трагове нашег трајања и постојања.
Јер, дивљи копачи се не баве археологијом и хобијем на свежем ваздуху, већ уништавањем, и изузетно је важно да постоји свест о томе.

 

#Дневни лист ПОЛИТИКА у свом електронском издању доноси вест о поклопцу саркофага пронађеног на територији општине Гроцка, а који се тренутно налази у башти Ранчићеве куће.

 

Повезани садржај