Изложбе: Клупко у камену и металу у галерији УЛУС

05. април 2019.

 



Београдска публика овог пролећа има ретку прилику да у самом срцу престонице, у галеријама САНУ и УЛУС, ужива у две изузетне вајарске поставке.

- Изложба скулптура Горана Чпајка, редовног професора Факултета примењених уметности у Београду и једног од најистакнутијих савремених српских уметника, отворена је пред многобројном публиком у галерији УЛУС. Пред публиком се нашло десет скулптура и рељефа рађених у камену и металу са мотивима преплета и клупка. Изложбу је отворила историчарка уметности Оливера Вукотић, а посетиоце је поздравио и сам аутор. Вајар светског реномеа се поклоницима уметности представио својим најновијим радовима, а изузетак је дело „Плетеница”, које је излагано 2018. године на традиционалној „Јесењој изложби”, за које је овенчан наградом УЛУС-а и излагачким термином.

Горан Чпајак један је од наших највећих експерата за рад у камену, чија дела карактерише софистицираност и наглашена лепота форме. Прочишћеност облика чини га изразитим представником модерног скулпторалног израза, док истакнута ликовност прати његову запажену међународну каријеру. Излагао је на пет континената и аутор је знатног броја скулптура у јавном простору од Блиског и Далеког истока до наших простора и Западне Европе, и добитник је низа награда на међународним конкурсима у Јапану, Кини, Италији, Француској... Недавна рестаурација барељефа „Сорбона” и „Ратници” са Споменика захвалности Француској на Калемегдану поверена је управо овом уметнику, који има искуства у конзервацији, рестаурацији и реконструкцији скулптура европског културног наслеђа од великог значаја. У оквиру поставке, скулптура „Клупко” пречника два и по метра постављена је испред галерије. Поставка се може погледати до 16. априла.

*Од 16. априла, у Ранчићевој кући биће отворена изложба студенских радова завршних година ФПУ, одсек примењено вајарство, у селекцији професора ФПУ, на челу са редовним професором и шефом одсека, Гораном Чпајком.

 

Повезани садржај