Легат Александра Костића пред очима јавности после две деценије

10. мај 2019.

 

 

 

- У задужбини отвореној у октобру 2018. године, која се налази у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој, изложени су археолошки и палеонтолошки предмети, делови мамута, чељусти хипариона - далеког сродника коња, остаци из неолита и римског периода, медицински рукописи и композиције проф. др Александра Ђ. Костића, свестраног научника, композитора, писца, фотографа, носиоца Легије части. Професор Костић је своје налазе из Дубочаја, које је пронашао градећи летњиковац, завештао општини Гроцка 1978. године. Занимљив је и детаљ да је реч о оцу познатог композитора и кулинара Војислава Вокија Костића.

Подршком Градске општине Гроцка, у постављању легата учествовали су Центар за културу Гроцка, Музеј града Београда и Центар за урбани развој.

Легат је 2019. године љубазношћу наследника обогаћен личним предметима др Александра Костића и његове супруге др Смиље Јоксић Костић, попут фотографије летњиковца у Дубочају, писаће машине, бисте Александра Костића и др., којима овом приликом захваљујемо.

Добро дошли!

 

Повезани садржај