Међународна размена ђака између Гроцке и Финске

03. април 2019.

 



У оквиру програма међународне размене, Гроцка и Основна школа „Илија Гарашанин“ су домаћини гостима из удаљене европске земље – групи од седам ђака у пратњи три наставника из школе „Winellska“, Кирконуми, Финска. Овом поводом су Градску oпштину Гроцка званично посетили, заједно са младим гостима, и представници Амбасаде Финске у Београду на челу са заменицом амбасадора Паиви Алатало, које је примила и поздравила председница ГО Гроцка Живадинка Аврамовић.
Програм размене ђака је подржан у Европској години културног наслеђа и има за циљ да подстакне учешће младих у препознавању, заштити и одржавању културног наслеђа. Отуд је и један од најзначајнијих аспеката међународног „дружења“ визија културног наслеђа из перспективе младих. 
Данашњи дан размене и упознавања је био у знаку карневала штафета, обичаја који су млади Финци одабрали као традицију којом ће представити своју земљу. Сличан карневал, у коме је учествовало више стотина ђака, у знак добродошлице приредила им је школа у Гроцкој. 
Карневалу у ОШ „Илија Гарашанин“ је присуствовала и Паиви Алатало, заменица амбасадора Финске у Србији, која је била видно дирнута емотивним и срдачним пријемом. Карневал праћен овацијама и аплаузима, украшен заставицама Србије и Финске, балонима, као и разнобојним и маштовитим декором, ревијално је продефиловао Грочанском чаршијом. Дан је употпуњен посетом чувеном видиковцу Гроцке крај ресторана Виногради, обиласком Ранчићеве куће са актуелном изложбом скулптура Марка Црнобрње, и потом дружењу у Коњичком клубу „Urban Cowboy“ у Гроцкој. Дани боравка у Гроцкој су испуњени и излеттима у Београд и обиласцима Музеја Југославије, Музеја науке и технике, Калемегданске тврђаве, Белог двора... 
Ђаци из Финске све до четвртка 4. априла бораве у породицама деце-домаћина из Гроцке, којима ће већ у мају месецуузвратити гостопримство у својој земљи.
Размена се остварује у оквиру европског програма Креативна Европа и међународног пројекта Heritage Hubs који у Србији реализује Центар за урбани развој. Лидер пројекта је реномирани Association of Cultural Heritage Education (ACHE) из Финске, а партнери су и удружења из Шпаније и Италије који размењују ученике из својих замаља са још две школе у Србији. У Гроцкој се размена одвија у сарадњи са основном школом „Илија Гарашанин“, уз подршку градске општине Гроцка и Центра за културу ове општине.

Током пројеката, млади из Србије, Шпаније и Финске се упознају са својим културним наслеђем и наслеђем учесника из других земаља, делећи примере свог и практикујући културно наслеђе других учесника. У оквиру школе у Гроцкој, група ученика-домаћина представља културну баштину Србије кроз њено нематеријално културно наслеђе у писано на листу УНЕСКO - славски колач и обичаје који га прате.

 

Повезани садржај