НАЈАВА: Изложба фотографија „Сутра почиње данас“ Иване Костић у Ранчићевој кући

13. новембар 2018.

 

 

Поштовани/е,

Позивамо Вас да у петак, 16. новембра у 18 часова присуствујете отварању изложбе фотографија „Сутра почиње данас“ ауторке Иване Костић, у галерији Центра за културу Гроцка, Ранчићева кућа (Мајевичка 9). Изложба траје до 4. децембра.
Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

- Сваки поглед кроз објектив је искуство које сведочи о индивидуалном. Изложба фотографија Иване Костић говори језиком естетске искрености, а њена контемплација над мотивом речног сутона је oдраз личног истраживачког импулса.
Свет је непрестано у стању кретања. „Не може се два пута ући у исту реку”, Хераклитова је позната тврдња, данас научно прихваћена чињеница. Питање перцепције одабраног мотива у пејзажу реке, доживљено је кроз принцип ишчитавања и понављања, и постало је инспирација примењеној уметници да га истражи кроз медиј фотографије. Призор смираја дана на Дунаву је стваран, као и трен пре него што се сунчана лопта угаси или потоне, али је и креација онога који га фотографише. Посматрача осваја поетиком и спокојем реке сагледане са различитих позиција дуж њеног тока, увек у истим тренуцима дана. Тај призор је вековима исти и инспирација многим уметницима, али и суштински другачији јер га доживљава друга особа у другом времену, а затим и иста особа у другом, а одабраном временском тренутку.
Сваку фотографију одређује тренутак, издвајајући одређени призор у простору и локализујући га у времену. Тренутак се пробија кроз мрежу времена, да би тако ослобођен, или пак трајно заробљен, постојао као импресија и изложена слика. Уметничка интервенција је забележити тај заустављени тренутак и потом га приказати, изнова и изнова, доводећи одабрани призор до прочишћене ликовности.
Природа је и даље кључни фактор у разумевању нашег места у тренутку садашњем. Ауторкина пажљива селекција фотографија истиче множину схватања пејзажа и акумулацију значења. Интерпретације се надовезују и преклапају, све док и стварни простор ван фотографије не постане наратив Платонових сенки и слика.

Улаз је слободан. Добродошли!

Arte.rs

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући