Опроштај од 3 објектива

07. фебруар 2019.

 

 

Опростили смо се од изложбе "Путовања 3 објектива" и тројице уметника фотографије који стоје иза истоименог путујућег пројекта. 
Да се подсетимо, то су врсни фотографи: легендарни Томислав Тома Петернек, Горан Кукић и Игор Мандић, три генерације и три школе, које су удружили фотографија, размена знања и професионализам.

Они су свој пут и фотографску мисију са изложбом "Путовања 3 објектива" наставили даље, али не пре него што су се упознали са Гроцком - како би знали и памтили где су били.

У току данашњег дана, након Ранчићеве куће обишли смо Грочанску чаршију са Легатом др Александра Костића, културна добра која сведоче о о трајању и вредностима нашег окружења. Легат је фотографе посебно заинтересовао, будући да је др Костић био пионир медицинске фотографије у Србији и оснивач фото-секције Хистолошког института у Београду (који је такође основао). Поред тога, овај научник и лекар је у Музеју савремене уметности 1978. године имао самосталну изложбу фотографије.

Застали смо и крај споменика Илији Гарашанину, а обишли смо и поноситу Грочанку девојку на другом крају старе грочанске улице, заштићене амбијенталне целине.

 

Повезани садржај