Пројекат Heritage Hubs: Посета ђака из Гроцке Амбасади Финске

09. мај 2019.

 

 

 

У оквиру међународног пројекта Heritage Hubs посвећеном размени културне баштине, чији је носилац у Србији Центар за урбани развој, ученици ОШ „Илија Гарашанин“ - учесници пројекта из Гроцке, посетили су 7. маја 2019. године амбасаду Финске у Београду на позив заменице амбасадора Паиви Алатало, која је била у недавној посети Гроцкој.

Гости финске амбасаде, где их је дочекала заменица амбасадора, били су ђаци Јована Зуровац,Ђорђе Матовић, Софија Јакшић, Жељана Лукић, Лука Савковић, Анђела Бјелобаба и Катарина Чолић са својом наставницом историје Љиљаном Милосављевић Дучић, као и Јованом Мијатовић, представницом Центра за урбани развој.

Непосредни повод посете је предстојеће путовање у Финску у оквиру пројекта размене културне баштине, где ће ђаци из школе Winellska школе из Кирконумија узвратити гостопримство ученицима из Гроцке. 
Да се подсетимо, у оквиру школе у Гроцкој, група ученика-домаћина предвођена наставницом историје представља културну баштину Србије кроз одабрано нематеријално културно наслеђе уписано на листу УНЕСКO - славски колач и обичаје који га прате.

Заменица амбасадора Паиви Алатало је причала деци о Финској, култури и обичајима ове земље, митологији, екологији, али и томе како функционише амбасада и којим се пословима бави. Деца су била одушевљена и постављала су бројна питања из сфере својих интересовања, на која је радо и спремно одговарала. Између осталог, сазнали су да је зграда амбасаде Финске саграђена 1936. године и да је ту живео адвокат краља Александра Карђорђевића. На крају посете обишли су амбасаду и видели сауну, и сазнали да је у Финској скоро свака кућа има - и да има више сауна него аутомобила. 
Овом приликом се захваљујемо представницима амбасаде на гостопримству и љубазности коју су указали.

Лидер пројекта је реномирани Association of Cultural Heritage Education (ACHE) из Финске, а партнери су и удружења из Шпаније и Италије који размењују ученике из својих замаља са укупно три школе у Србији. У Гроцкој се размена одвијала у сарадњи са основном школом „Илија Гарашанин“, уз подршку градске општине Гроцка и Центра за културу.

 

Повезани садржај