У Гроцкој размена ђака са далеком Финском

30. март 2019.

 

 


- У оквиру међународне размене ђака са Финском, Гроцка и основна школа „Илија Гарашанин“ од 31. марта до 4. априла биће домаћини групи од седам ученика и три наставника из школе Winellska, Кирконуми.

Гости из далеке Финске долазе у оквиру европског програма Креативна Европа, и међународног пројекта Heritage Hubs који у Србији реализује Центар за урбани развој. У Гроцкој се размена одвија у сарадњи са основном школом, уз подршку општине Гроцка на челу са председницом Живадинком Аврамовић, и Центра за културу ове општине. Лидер пројекта је реномирани Association of Cultural Heritage Education (ACHE) из Финске, а уз Центар за урбани развој, као партнери учествују и Fundación San Millán de la Cogolla (FSMC) из Шпаније i Viteco E-learning из Италије.

Један од најзначајнијих аспеката пројекта је визија културног наслеђа из перспективе младих. Пројекат намењен младима има за циљ да подстакне њихово учешће у препознавању, заштити и одржавању културног наслеђа и као такав је подржан у оквиру посебног позива намењеног „Европској години културног наслеђа 2018.“ Основна идеја је да се употребом нових технологија, на начине прилагођене 21. веку, деца из Србије упознају са својим културним наслеђем, као и наслеђем других земаља, кроз размену са вршњацима у Финској и Шпанији. Поред тога, један од важних циљева пројекта је јачање европске мреже образовних актера у области културног наслеђа путем омогућавања сарадње, и развоја едукативних алатки намењених школској настави.

Током пролећа 2019. године, у оквиру пројекта су предвиђене међусобне посете школа из Финске, Шпаније и Србије. У размени ђака и искустава са Финском, у оквиру школе у Гроцкој, група ученика-домаћина са својом наставницом историје представља културну баштину Србије кроз њено нематеријално културно наслеђе - славски колач и обичаје који га прате. Млади Финци узвраћају са својом културном традицијом – карневалом штафета.

Током боравка у Гроцкој, за госте су осмишљени излети и обиласци знаменитости Гроцке и Београда, са циљем да се упознају са обичајима и културом Србије. Гости бораве у породицама деце-домаћина из Гроцке, којима ће ускоро, већ у мају месецу, узвратити гостопримство у Финској.

 

Повезани садржај