НАЈАВА: Пролећна изложба УЛУС-а

29. март 2017.

 

Пролећна изложба УЛУС-а биће отворена у четвртак 23. марта у „Цвијети Зузорић“
Понос за нашу установу и средину јесте да је текст за каталог изложбе писала Зорица Атић, историчарка уметности и директорка Центра за културу Гроцка.

Пролећна изложба УЛУС-а биће отворена у четвртак, 30. марта у 19 часова у павиљону „Цвијета Зузорић“, Мали Калемегдан 1.
Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) домаћин је седамдесетој у низу традиционалној Пролећној изложби у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“, у оквиру које своје радове излаже 127 уметника са територије Републике Србије.

Пролећна изложба је једна од најзначајнијих традиционалних ликовних манифестација које УЛУС у вишедеценијском континуитету организује од 1947. године. Концепт изложбе преузет је од Удружења пријатеља Цвијета Зузорић, које је у периоду 1929-1941. године установило и организовало Пролећну изложбу као југословенску. И тада и сада, пролећна смотра радова представља годишњи пресек домаћег стваралаштва, и драгоцена је прилика да се у адекватном изложбеном простору сагледају поетике и лични домети веће групе уметника, радови селектованог узорка који репрезентује домаћу савремену ликовну сцену.

На отварању УЛУС-ове Пролећне изложбе биће додељене годишње награде Удружења које од свог установљавања носе печат престижних уметничких награда и признања – Златна палета, Златна игла, Златно длето, награда за област проширених медија.

Историчарка уметности Зорица Атић у уводној речи каталога наводи да овогодишња поставка приказује разноврсност ликовних приступа у оквиру више уметничких секција и коришћених техника, уз изразито заступљене комбиноване технике карактеристичне за савремено доба и обиље еклектично примењених уметничких праваца карактеристичних за подстмодерну:
„Ликовност и уметнички рад резултат је континуираног дијалога између уметника и стварности – схваћен као подстицај из видљивог и материјализовање невидљивог, обликован у вечиту поезију ликовних елемената. Уз неколицину уметника старије генерације и ликовно оформљене уметнике средње генерације, аутори претежно млађе генерације свој истраживачки пут отпочет на студијама приказују радовима које сматрају репрезентативним у смислу остварене поетике и индивидуалности приступа. Међу најприсутнијима су разноврсно схваћена и интерпретирана савремена апстракција, симболичко предметно сликарство и фигурација, органски и тактилно доживљена скулптура. „Покрет душе“ којим радови зраче бележе појединачна и тренутна ликовна промишљања, док је друштвени контекст у коме настају изразит подстицај уметницима за профилисање индивидуалности и ауторског израза“.

Након више година, овогодишња изложба или пак њен одабрани део изаћи ће из оквира Уметничког павиљона и престонице, и кренути у сусрет публици других културних средина и уметничких центара. Пролећна изложба од 18. маја године гостује у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу и од 24. јуна у Музеју Херцеговине у Требињу, Република Српска, БиХ.

Изложба у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ траје до 23. априла. Добро дошли!

 

Повезани садржај