Отворена је изложба КРОЗ ВОДУ Иване Живић у Новом Саду

14. април 2017.

 

 

У здању Еђшег, Нови Сад, у среду 12. априла отворена је самостална изложба радова београдске уметнице Иване Живић која обухвата слике под називом „Кроз воду“ са инсталацијом у простору „Базени“.

Мала екипа љубитеља уметности из лепе вароши крај Дунава сачињена од представника Центра за културу и Општине Гроцка, запутила се ка Новом Саду чврсто решена да нипошто не пропусти овај догађај и подржи уметницу која је излагала у Ранчићевој кући и учествовала на 19. Ликовној колонији ГО Гроцка.

Након дугог низа година сарадње и праћења рада уметнице, задовољство је утолико веће бити део њених блиставих тренутака као оствареног и признатог уметника. Ивана Живић се изборила за своје заслужено место на домаћој ликовној сцени, а сада здушно навијамо за њу да својим досадашњим и све учесталијим „излетима“ на европску уметничку сцену у оквиру групних међународних изложби, заокружи и обележи један нови почетак самосталном изложбом у некој од иностраних галерија.
Како рече чувени Душко Радовић, не постоје крајеви, само нови почеци, а Ивана Живић, њена ликовна поетика, беспрекорно сликарство и посвећени рад заслужују тај нови почетак у европским и светским размерама.

Поставку чију је реализацију подржао Културни центар Новог Сада отворила је историчарка уметности Биљана Јотић, кустос пројекта „Културно наслеђе и савремена уметност“ чији је део изложба „Кроз воду“ Иване Живић.
„Идејну основу наведеног пројекта представља однос савремене уметности и културне баштине са фокусом на реакцији уметника на задати простор. Начин на који уметник по позиву кустоса, својом интервенцијом уобличава просторну атмосферу и даје специфично значење тренутку у савременој уметности, даје производ Site specific уметности настао као јединствена релација кустоса, уметника и простора“, каже кустоскиња у уводној речи каталога.

Здање Еђшег својом монументалношћу и атмосфером у потпуности одговара рафинираном сликарском стилу и ликовним мотивима уметнице, о чијем раду у каталогу велим (и иза сваке речи стојим):
„Беспрекорно изведена уља на платну у маниру реализма и старих мајстора, суочавају нас са увреженим представама о слици и уметности, затим уметности и њеној функцији, као и местом уметника у друштву и заједници. Снолики, надахнути и вишезначни, радови из циклуса „Кроз воду“ у флуидном и преплављеном свету данашњице представљају њену личну и уметничку зрелост. …“

Захваљујем Гордани Мирковић, Небојши Ђорђевићу и Даници Трајковић на томе што су имали воље и жеље да се након радног времена запуте право у Нови Сад и поделе са мном овај уметнички догађај и чаробну ликовну авантуру.

 

Повезани садржај