Портал ДАН У БЕОГРАДУ најављује манифестацију Дани европске баштине 2022. у Гроцкој

15. септембар 2022.

 

Дани европске баштине 2022 под слоганом „Одрживо наслеђе“ организоваће и Градска општина Гроцка на разним локацијама од 16. септембра до 31. октобра 2022.

Планирани су следећи културно-образовни и културно-туристички садржаји:

Самостална изложба у галерији Ранчићеве куће „Путујуће шаре Србије“, ауторке др Милице Живадиновић.
Време и место одржавања: 16. (19.00) – 30. септембар 2022, Ранчићева кућа.

Стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване су у аутентичне слике у акрилику и уљу на платну. Поставка представља необичан спој традиционалног и модерног и обједињује еклектичан приступ етнологији, који ауторка континуирано негује и по којем је препознатљива.

Ова визуелна уметница на изложби ће презентовати свој богат уметнички опус препун снажне симболике, на начин доступан оку и разумевању посматрача из свих крајева света.

***

Тематска изложба у галерији Ранчићеве куће „Тајне из заборављене архиве Института за хистологију и ембриологију Проф. др Александар Ђ. Костић“, ауторке проф. др Неле Пушкаш, и у сарадњи са Институтом за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, праћена додатним аудио-визуелним односно мултимедијалним и едукативним садржајима и програмима, као и стручним вођењима.

Време и место одржавања: 7. октобар од 18.00, Ранчићева кућа.

Изложба је посвећена оснивачу Института за хистологију и ембриологију „Проф. др Александар Ђ. Костић” по коме установа носи назив, а која ове 2022. године године обележава век постојања.

***

Концерт „Жива баштина“, у програму „Музичка башта“.
Време и место одржавања: 16. септембар од 20.00, Ранчићева кућа.

Посвећен је нематеријалној културној баштини и неговању и очувању српске традиционалне културе. Учествоваће четири барда српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића, гуслара, Светлане Спајић (извођача традиционалне српске песме), Бокана Станковића и Милоша Николића (извођача на више народних дувачких инструмената).

***

Онлајн+пикник трибина „Шаре Србије“ у сарадњи са Смиљаном Попов и „Београдом за почетнике“.
Време и место одржавања: 30. септембар од 18.00, Ранчићева кућа.

Кроз најпарадигматичније епизоде националне баштине у светлу ширег европског круга показаћемо колико је важно познавање, учење и истраживање властите историје, уметности и образовања за савременог човека, у светлу овогодишње теме Дана европске баштине – Одрживо наслеђе.

Видеотека „Београд за почетнике“ – 6 дестинација које морате посетити у Гроцкој, атрактивна видеотека сачињена од 6 едукативних тематских емисија серијала „Београд за почетнике“ посвећених културној баштини Гроцке; доступна на сајту Центра за културу Гроцка и друштвеним мрежама, као својеврсни едукативни водич кроз културно наслеђе Гроцке, са акцентом на садржајима који имају шири, европски значај.

Састоји се од е-презентације емисија серијала „Београд за почетнике“, током трајања манифестације.

***

Стручно вођење знаменитостима и заштићеним културним добрима Гроцке, са акцентом на еколошкој градњи, народном градитељству и одрживости (Ранчићева кућа, Грочанска чаршија, Легат др Александра Костића) са специјал-програмом и гошћом, новинарком Смиљаном Попов, ауторком ТВ серијала „Београд за почетнике“. Кустос је Зорица Атић, историчарка уметности.
Време и место одржавања/поласка: 1. октобар у 12.00, Ранчићева кућа

***

Радионице за најмлађе – тематска ликовна радионица „Ликовно путовање наслеђем“ ЦЗК Гроцка, и тематска едукативна радионица „Наслеђе за децу“ у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, намењене предшколцима и малишанима нижег основношколског узраста.
Време и место одржавања: током септембра и октобра месеца, за децу у Гроцкој, Ранчићева кућа.

***

Сајам зимнице у воћној Гроцкој под називом „Јесења кухиња“.
Време и место одржавања: 30. септембар од 10.00, Грочанска чаршија.

Сајам ове врсте у организацији Општине Гроцка се у чувеном воћарском крају, на заштићеној „Грочанској чаршији“, одржава шести пут, и обухвата ревијалну, продајну и такмичарску изложбу џемова, меда, воћа, зимнице, јесењих плодова, али и домаће радиности, грнчарије и других занатских рукотворина.

 

Најава се може прочитати на порталу Дан у Београду ОВДЕ.

 

Повезани садржај