Дан друштва конзерватора Србије свечано је обележен у Новом Саду

02. јун 2021.

 

Друштво конзерватора Србије (ДКС) је струковно удружење које окупља стручњаке и научнике из различитих области заштите културног и природног наслеђа.

Друштво конзерватора Србије је свечано обележило Дан Друштва конзерватора у понедељак 31. маја 2021. године скупом у Културној станици Свилара (Алмашки крај) у Новом Саду.

Члановима Друштва и гостима се обратила председница удружења Катарина Максимов, архитекта-конзерватор, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе Новог Сада, представивши годишње активности и рад Друштва.
 
Део свечаног догађаја био је посвећен уласку просторно културно-историјске целине Алмашки крај у Фаро мрежу Европске комисије, промовисан је и 44. број Гласника ДКС, након чега су додељене награде овог цењеног струковног удружења. Свечани скуп се завршио занимљивим и пригодним излетом – обиласком Алмашког краја.
 
Свечаности су присуствовали бројни чланови ДКС, као и директори установа заштите споменика културе широм Србије. Догађају је присуствовала и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности, у својству члана Председништва Друштва конзерватора Србије.
 
Одбор за доделу награда и признања Друштва конзерватора Србије је радио у саставу мр Гордана Симић, председник, др Славица Вујовић, Вера Павловић Лончарски, Катарина Максимов и др Гордана Митровић, и донео једногласну одлуку да се доделе две Велике награде ДКС у 2021. години: мр Маји Ђорђевић, археологу саветнику-конзерватору Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду, и то за истраживање, проучавање, валоризацију, публиковање, популаризацију и унапређење управљања археолошким наслеђем, а посебно за изванредан допринос упису стећака, средњевековних надгробних споменика на листу светске баштине, и Слободанки Бабић, архитекти, саветнику-конзерватору Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, за истраживање, проучавање, документовање, израду и реализацију конзерваторско-рестаураторских пројеката обнове градитељског наслеђа Новог Сада, као и унапређење конезваторске струке.
 
Годишњу награду ДКС добио је интердисциплинарни тим Завода за заштиту споменика културе града Београда, у саставу др Марина Павловић, архитекта-конзерватор, Предраг Јошић, архитекта-конзерватор, проф. др Милан Глишић, архитекта, др Весна Бикић, археолог и Слободан Радовановић, архитекта конзерватор, за свеобухватан и успешно изведен пројектантски поступак и примену савремених конзерваторско-рестаураторских технологија и метода и реализацију пројекта заштите, презентације и ревитализације сектора I Југоисточног бедема Горњег града Београдске тврђаве са уређењем ентеријера у циљу формирања визиторског центра- комлекс Сахат капије и Барокне капије.
 
Годишњу награду ДКС добила је и Татјана Виденовић, архитекта виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда, за свеобухватан и успешно изведен пројектантски поступак и конзерваторско-рестаураторски метод примењен у решавању рестаурације и санације фасада Зграде Железничке станице у Београду.
 
Друштву конзерватора Србије желимо још пуно успеха у даљем раду, и честитамо добитницима награда на заслуженим признањима.
 
 
 

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај