Поздрав сунцу у Ранчићевој кући

06. фебруар 2021.

 

Ранчићеву кућу, седиште Центра за културу Гроцка, посетила је несвакидашња излетничка група. Разлог посете био је упознавање са знаменитостима Гроцке, али и извођење медицинских вежби на ваздуху, у негованој башти овог знаменитог споменика културе.

Бојана Борковић, физиотерапеут, председница удружења „Здраве и лепе навике" из Болеча, иницирала је долазак у Ранчићеву кућу, дајући пример како се стара о здрављу тела и духа - вежбањем у природи, које је употпуњено културним и излетничким садржајима.
 
Идеја здравог дружења овог удружења јесте да се упозна свој крај и своја земља, обиђу знаменити локалитети, и то уз обавезне вежбе у природи, како би се са њом што више повезали. Програм вежби које су извеле на „зеленом тепиху“ Ранчићеве куће водила је Ана Kала, сликарка, практичарка Ћигунг-а, древне кинеске вештине.
 
Сам израз „ћигунг (qigong)” значи „рад на унутрашњој енергији“. То су традиционалне вежбе које пружају методе за одржавање здравља, са циљем подстицања организма на опоравак.
 
Након пријатног вежбања у осунчаној башти, полазнице су се упознале не само са историјатом Гроцке и Ранчићеве куће, где су обишле изложбу „Ликовно путовање“, већ су упознавање са знаменитостима старе вароши наставиле посетом Легату др Александра Костића, и обиласком Грочанске чаршије.
 
Пуне утисака, срдачно су се поздравиле, уз обећање о наредном, скором сусрету.
 
 
 
 Текст: Зорица Атић, историчар уметности, кустос.
 
 Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај