ТЕЛЕГРАФ најављује: изложбу „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић у оквиру манифестације „Дани европске баштине“

13. септембар 2022.

 

У петак 16. септембара 2022. године у 19 часова у Ранчићевој кући, културном добру Србије и седишту установе Центар за културу Гроцка, присуствујете отварању самосталне изложбе слика и накита „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић у оквиру манифестације „Дани европске баштине - Одрживо наслеђе“. Изложбу ће отворити кустоскиња Зорица Атић, историчарка уметности. 

Поставка у Ранчићевој кући траје до 3. октобра 2022. године.

У наставку вечери, од 20 часова водећи традиционални уметници у Србији извешће концерт „Жива баштина“ у „Музичкој башти“ Ранчићеве куће. Наступају: Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, извођач традиционалне српске песме, Бокан Станковић и Милош Николић, извођачи на више народних дувачких инструмената.

ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ: Уметница Милица Живадиновић инспирацију проналази у традиционалним мотивима Балкана и културном наслеђу Србије - шарама са пиротских ћилима, орнаментима на српским средњовековним фрескама, као и у космичким појавама, позивајући нас кроз своје радове на путовања и снове.

Концерт ЖИВА БАШТИНА ће публици представити више елемената нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја који су на националној листи нематеријалног културног наслеђа али и „живе људске ризнице” (термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа). Јединствен и стручно конципиран програм обухватиће музичко путовање кроз српске крајеве и епохе представљајући спој историјског памћења и уметности.


Улаз је слободан. Добродошли!


Најава се може прочитати на порталу Telegraf.rs

 

Повезани садржај

10април2024
РТС у галерији Ранчићеве куће

РТС у галерији Ранчићеве куће

10 април 2024

РТС је посетио у уторак, 8. априла Ранчићеву кућу поводом снимања прилога о изложби илустрација СУНЦЕ ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ ауторке Маје Веселиновић.

02април2024
 „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

„Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

02 април 2024

Пролећни циклус креативних радионица ЦКГ „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој отпочео је са радом, и траје све до краја маја 2024. године. Придружите се!