У градском Заводу за заштиту споменика културе: АРХИТЕКТ МИЛАН ЗЛОКОВИЋ И ФОТОГРАФИЈА - ИДЕЈА И МИСАО

07. април 2023.

 

- Поводом обележавања јубилеја „125 година од рођења архитекте Милана Злоковића“, Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Фондацијом Милан Злоковић приредио је изложбу под називом „Архитект Милан Злоковић и фотографија: београдске реализације од 1924. до 1941. године / Идеја и мисао“.

Присутне званице и госте је поздравила Оливера Вучковић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, многобројној публици су се обратили и аутори изложбе. Kултурни догађај је отворио Вук Мирчетић, члан градског већа.
Догађају је присуствовала Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
 
Изложба представља сегмент шире презентације чији је други део такође изложбеног карактера, али са фокусом на стваралаштво Милана Злоковића у области фотографије. Ауторка изложбе је Ксенија Ћирић, историчар уметности и виши конзерватор Завода, док је аутор друге поставке, која ће бити приређена у Установи културе „Пароброд“, др Небојша Антешевић, архитекта.
На паноима у Заводу представљено je седам Злоковићевих објеката који су проглашени за споменик културе, историјски цртежи, старе и нове фотографије једног рентијерског објекта, више приватних стамбених вила (међу којима је и она коју је аутор пројектовао као своју породичну кућу), зграда Универзитетске дечије клинике у Тиршовој улици, и пословна зграда „Фијата” на Ауто-команди. Поставку су оплеменили и цитати архитекте Злоковића, који се тичу његовог размишљања на тему модерне естетике и њеног места у савременим архитектонским и друштвеним токовима.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај

10април2024
РТС у галерији Ранчићеве куће

РТС у галерији Ранчићеве куће

10 април 2024

РТС је посетио у уторак, 8. априла Ранчићеву кућу поводом снимања прилога о изложби илустрација СУНЦЕ ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ ауторке Маје Веселиновић.

02април2024
 „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

„Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

02 април 2024

Пролећни циклус креативних радионица ЦКГ „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој отпочео је са радом, и траје све до краја маја 2024. године. Придружите се!