ЛЕТЊИКОВАЦ ПОРОДИЦЕ КОСТИЋ - снимање 3Д виртуелне туре

10. септембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка је у сарадњи са Центром за урбани развој и студијом за дигиталне технологије OCOLO наставио 3Д снимање одабраних културних локација, овај пут документовањем летњиковца знамените породице Костић.

И док се многи након посете Легату проф. др А. Костића питају како изгледа кућа у зеленој оази Гроцке у којој је породица тако радо боравила, завирили смо оком камере у њену унутрашњост, предвођени Зорицом Атић, директорком установе, и Радетом Милићем, археологом. 3Д скенирање и снимање летњиковца спроведено је у четвртак 9. септембра, захваљујући љубазности и дозволи наследника.
 
Будућа виртуелна 3Д тура летњиковцем, обогаћена објашњењима кустоса, сачуваће успомену на живот и рад, породичну топлину и дневне рутине ових знаменитих људи српске науке, медицине и културе - научника проф. др Александра Костића и супруге проф. др Смиље Костић-Јоксић, педијатра, носилаца Легије части, затим њиховог сина Војислава Вокија Костића, композитора и гастронома, и супруге му Вере Костић, новинара и балерине.
 
У летњиковцу је и даље присутан аутентичан мобилијар и лични предмети породице Костић, док њихов дух провејава нетакнутим амбијентом. Овом приликом, стручни тим је од наследника добио на старање сачувану фото-архиву проф. др Александра Костића, која се састоји од медицинских и приватних фотографија овог врсног научника и пасионираног фотографа. Драгоцени архивски материјал биће обрађен, документован и представљен јавности у наредном периоду.
 
Да подсетимо: градећи летњиковац 1932. године у Дубочају, проф. др Александар Костић је открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија заборава поново пред очима јавности.
 
Легат др Александра Костића, свестраног научника, оснивача Медицинског факултета, изложен је од 2018. године у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у Грочанској чаршији, срцу старе вароши и заштићеној амбијенталној целини. Стална поставка обухвата вредну збирку археолошких и палеонтолошких налаза са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома.
 
Летњиковац породице Костић ускоро ће бити доступан широј јавности у дигиталном формату, а виртуелна тура је остварена сарадњом стручњака из области културног наслеђа и савремених информационих технологија - са циљем да се вредно културно наслеђе у окружењу сачува за наредне генерације у дигиталном формату, и на иновативан, пријемчив начин представи младим генерацијама и широј публици.
 
Технологија која се користи за снимање простора је Matterport Pro2 3Д камера, последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д виртуелних тура, и представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера. Крајњи резултат је виртуелна тура која је апсолутно верна стварном ентеријеру и омогућава лаку и интуитивну комуникацију са посматрачем. На овај начин снимљен локалитет не представља само простор смештен у нову реалност, већ има и функцију дигитализације и његовог трајног чувања од заборава.
 
*Напомена: Проф. др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду - оснивач Института за хистологију и ембриологију, Ветеринарског и Фармацеутског факултета, и аутор бројних уџбеника.
Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”, као и две улице - једна у срцу престонице, друга крај летњиковца у Гроцкој.
 
Пројекат је подржан од стране Секретаријата за културу Града Београда.

 

Повезани садржај

14јануар2022
Пројекат  „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

Пројекат „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.