Мале приче о културним добрима Гроцке

26. март 2020.

 


У ситуацији када већина суграђана остаје у својим кућама у складу са препорукама, Центар за културу Гроцка је по угледу на надлежну установу заштите припремио онлајн програм „Мале приче о културним добрима општине Гроцка“. Програм је намењен корисницима дигиталних садржаја, посетом сајта Центра за културу Гроцка (www.kulturagrocka.rs) и Фејсбук странице.

Плодној земљи Гроцке, благој клими и близини моћне реке нису одолеле многе заједнице хиљадама година уназад, насељавајући овај простор у континуитету од неолита до данас. Као сведочанство свог боравка, за собом су оставиле бројне трагове – данас заштићена културно-историјска добра, археолошка налазишта и локалитете, од значаја не само за престони град и Србију, већ и далеко шире. Вековима уназад чувени виноградарски крај поред Дунава, особена варош на домак градова Београда и Смедерева, Гроцка је данас београдска општина, која се истиче значајем и карактеристикама ансамбла својих културних добара.

Сваког понедељка, среде и петка, Центар за културу ће објављивати кратке приче о културним добрима општине Гроцка, као и њеним знаменитим личностима, с циљем допуне знања о културном благу и окружењу у коме живимо.

Посетиоци сајта и друштвених мрежа ће се у наредном периоду, кроз историјске фотографије и текстове, упознати са Ранчићевом кућом, Касно-римском гробницом, Грочанском чаршијом, манастиром Рајиновац, Легатом др Александра Костића...

Најмлађе упућујемо на занимљиву апликацију Завода за заштиту споменика културе града Београда, "Београд знам да чувам", која уједно представља и прву апликацију о непокретном културном наслеђу на подручју Града Београда, и у форми квиза/игрице тестира и забавља децу и одрасле: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.coprix.spomenik

*МАЛЕ ПРИЧЕ  о културним добрима Гроцке можете пратити у оквиру Едукативног програма установе 

 

Повезани садржај