Мале приче о културним добрима Гроцке: РАНЧИЋЕВА КУЋА

27. март 2020.

 

 

Ранчићева кућа у Гроцкој, стара варошка кућа с почетка XIX века, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства.  

Подигнута је крајем 18. / почетком 19. века, а тридесетих година XIX века кућа је дограђена, преправљена и издигнута, тако да добија подрум и доксат по угледу на тип грочанске варошке куће, који у то време доминира у варошици. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште.

Завод за заштиту споменика културе је оронулу Ранчићеву кућу у сарадњи са општином Гроцка у потпуности реконструисао и обновио 70-тих година; кућу је потом користило некадашње Туристичко друштво Гроцке, да би затим послужила и као музеолошки простор за излагање Дубочајске збирке налаза. Отуд је Ранчићева кућа, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка поседовао је и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века. Године 2002. збирка је повучена због оштећења крова, а објекат је саниран и обновљен већ 2003. залагањем утицајног Војислава Вокија Костића, професоровог сина. Међутим, збирка није враћена, а Ранчићева кућа се поново користи тек коју годину касније, 2007/08., од када је дата на управљање Центру за културу Гроцка.

Збирка др Александра Костића, употпуњена личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложена је 2018. у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој под називом „Легат др Александра Костића“.

Ранчићева кућа располаже галеријским простором и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка; кустос је Зорица Атић, дипл. историчар уметности. 

 

Кликни и закорачи: 

 1.  Виртуелни обилазак Ранчићеве куће  

У тренутку снимања, у галерији Ранчићеве куће налазила се поставка „VI Ликовно путовање“, годишња изложба дечјих радова насталих на едукативним Ликовним радионицама установе. 

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету.  Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера... Велико хвала на сарадњи сјајној екипи Центра за урбани развој и http://www.ocolo.rs/

2.   ФОТО албум са галеријом фотографија Ранчићеве куће на Фејсбук страни Центра за културу Гроцка 

3.   Презентација Ранчићеве куће на сајту Завода за заштиту споменика културе града Београда      

     

текст и фото: Зорица Атић, дипл. историчар уметности - кустос           

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"