Мале приче о културним добрима Гроцке: РАНЧИЋЕВА КУЋА

27. март 2020.

 

Ранчићева кућа у Гроцкој, стара варошка кућа с почетка XIX века, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства.  

Подигнута је крајем 18. / почетком 19. века, а тридесетих година XIX века кућа је дограђена, преправљена и издигнута, тако да добија подрум и доксат по угледу на тип грочанске варошке куће, који у то време доминира у варошици. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште.

Завод за заштиту споменика културе је оронулу Ранчићеву кућу у сарадњи са општином Гроцка у потпуности реконструисао и обновио 70-тих година; кућу је потом користило некадашње Туристичко друштво Гроцке, да би затим послужила и као музеолошки простор за излагање Дубочајске збирке налаза. Отуд је Ранчићева кућа, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка поседовао је и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века. Године 2002. збирка је повучена због оштећења крова, а објекат је саниран и обновљен већ 2003. залагањем утицајног Војислава Вокија Костића, професоровог сина. Међутим, збирка није враћена, а Ранчићева кућа се поново користи тек коју годину касније, када је дата на управљање Центру за културу Гроцка.

Збирка др Александра Костића, употпуњена личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложена је 2018. у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој под називом „Легат др Александра Костића“.

Ранчићева кућа располаже галеријским простором и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка; кустос је Зорица Атић, дипл. историчар уметности. 

 

Кликни и закорачи: 

 1.  Виртуелни обилазак Ранчићеве куће  

У тренутку снимања, у галерији Ранчићеве куће налазила се поставка „VI Ликовно путовање“, годишња изложба дечјих радова насталих на едукативним Ликовним радионицама установе. 

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету.  Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера... Велико хвала на сарадњи сјајној екипи Центра за урбани развој и http://www.ocolo.rs/

2.   ФОТО албум са галеријом фотографија Ранчићеве куће на Фејсбук страни Центра за културу Гроцка 

3.   Презентација Ранчићеве куће на сајту Завода за заштиту споменика културе града Београда                       

 

Повезани садржај