Мале приче о знаменитостима: Гроцка на Дунаву, доживљена са Дунава

16. јул 2020.

 

Када се каже Гроцка, не помисли се само и искључиво на воће. Дуж територије општине протиче река Дунав читавих 24km, а највећи обалски део је у ненарушеном природном окружењу. Крај Гроцке се налазе и три аде у природном руху, што све погодује незаборавним тренуцима проведеним на реци.

А како сведоче грочански заљубљеници у реку, време проведено на Дунаву се не рачуна, јер то задовољство казаљку протока времена може само да врати уназад. Грочани на Дунаву имају и своје дивље плаже и купалишта, а најомиљеније је на једној од ада, чији пешчани спруд носи назив који редовно изазива смејуљење – то је „Голи Ђока“. Бројне дивље плаже се налазе и у шумарцима дуж копненог дела обале, а некада најониљенија, Црвени брег, давно је потопљена високим водостајем и тек крајем лета се на кратко појави.

Mали и одабрани тим: грочански заљубљеник у наутику Милош Микинчић, новинаркa Смиљанa Попов, истраживач београдских лепота и тајни, археолог Раде Милић, урбани истраживач, Зорица Атић, кустос и пасионирани истраживач Гроцке, обишао је реку, како би дочарали њену неодољиву привлачност и доживљај „морског“ пространства покрај старе вароши.

Прво риболовно удружење основано је у Гроцкој још 1937. године, а на територији општине Гроцка данас постоје Наутички клуб „Дунавац” из Гроцке, Наутички клуб „Грочански гусар“, Риболовачко-наутички клуб „Смуђ“ из Ритопека, и Општинска организација спортских риболоваца „Грочица'' из Гроцке. У склопу наутичког клуба „Дунавац“ налази се и пространа марина у којој је усидрено више од стотину и бродића, док риболовно друштво „Грочица“ основано 1955. године броји преко 550 чланова свих узраста. Риболовна сезона је, у зависности од врсте рибе, током читаве године, а највише се пеца сом, шаран, штука, деверика, мрена... У Гроцкој и даље постоје привредни аласи, док се велики број становника, посетилаца и викенд-туриста, пецањем бави рекреативно и из уживања, ради боравка у природи и на реци. Удружења организују разноврсна такмичења у спортском лову и риболову, и активно учествују у овој врсти надметања широм земље. Удружење „Грочица“ организује Златну бућку, Лов сома мувањем, као и чувену традиционалну манифестацију Златни котлић од 1967. године, која је временом прерасла у општинску манифестацију „Грочанске свечаности“. Ове риболовне згоде окупљају бројне учеснике и посетиоце из свих крајеве Србије, а имају и међународни карактер.

На свом обиласку грочанских обала уздуж и попреко, истраживачи су установили да Гроцка има смештајне капацитете, и то преслатко уређене бунгалове у некадашњем одмарилишту Инвест банке, данас познатом као "Мала Оаса".

И да закључимо, панорама панонске низије, шумадијских брда и велике реке, а све надомак престонице, чине Гроцку веома привлачним местом за живот и одмор. Бројне су локације и садржаји за шетњу, спорт, разоноду и опуштање, за све оне жељне плаветнила неба и реке. Уз незаобилазно најлепше воће у читавој Србији, и веома богато културно наслеђе.


ФОТО-албуми могу се погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ и ОВДЕ 

текст: Зорица Атић

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.