"Фрагменти радног дана" и камерни дуо у "Музичкој башти"

22. јун 2019.

 

 

 

Први дан лета и Светски дан музике у Центру за културу Гроцка обележени су изложбом фотографија „Фрагменти радног дана“ Стефана Милојевића и Кристине Радосављевић, и у наставку вечери наступом камерног дуа Турумтеј – Зарић у „Музичкој башти“.
Обичан радни дан може се претворити у несвакидашњи доживљај, уколико научимо да тако гледамо на окружење, поручују аутори изложбе.

Поставка у Ранчићевој кући, галерији установе, представља избор од четрдсесетак фотографија насталих у оквиру свакодневних теренских активности општинске службе за информисање чији су део, а која има задатак да фотографијом пропрати догађаје у насељима разуђене општине Гроцка. Поред детаља крајолика и секвенци текућих догађаја, фотографије бележе сокаке Калуђерице, брда Трикорнијума, трагове римских кохорти у Камендолу, забране Живковца, војне бункере југословенске армије дуж Дунава, скривене плаже Брестовика...
Исте вечери, пред бројном публиком, аустријски дуо са турским и српским коренима, Ефе Турумтеј (виолина) и Никола Зарић (хармоника) представили су се финоћом камерне музике, отворене према светској музици. Дуо је одабран од стране аустријског Министарства иностраних послова у промотивни програм „Нови аустријски звук музике 2018/19”. Називају их музичким алхемичарима који, путујући светом и великим бројем музичких стилова, оплемењују све чега се дотакну.

Музички програм су подржали Министарство културе и информисања,Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду.

Изложби је присуствовала председница градске општине Гроцка Живадинка Жижа Аврамовић са руководством.

 

Повезани садржај