Изложба акварела "Ритам нереда" отворена је у Ранчићевој кући

10. фебруар 2020.

 

Самостална изложба „Ритам нереда” Данице Веселиновић, уметнице млађе генерације, отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Упркос распусту, публика свих узраста је уживала и у топлини варошког дома, и у пространству баште Ранчићеве куће. Поставка се састоји од четрдесетак дела малог и средњег формата, која у захтевној акварел техници представљају публици познату и блиску лепоту свакодневних кухињских предмета. Изложбу је отворила директорка установе Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, а присутне је поздравила и уметница Даница Веселиновић, пожелевши им добродошлицу.

Спонтана „мртва природа” од шоља, џезви, шерпи и лончића оживљава звуке и топлину дома, бојена у нијансама црног хлеба, домаће кафе, лука, спанаћа, млека... Део је наших живота и домаћих призора, гомила се и расплиће у ритму тренутка. Изразита ликовност постигнута је вештим компоновањем маса и валерским односима водених мрља, дочаравајући патину употребљених судова и присуство живота.

Занимљиво је да су радови заиста осликани природним пигментима добијеним из намирница. Неред приказаног посуђа и топлина мрких тонова преплићу се са топлином традиционалног неимарства здања Ранчићеве куће, у чијој су галерији радови изложени.

У музичком делу вечери наступили су Реља Дедић и Урош Гавриловић, гитара, ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој.

Изложба траје до 25. фебруара.

Фото-албум са догађаја се може погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка, ОВДЕ

 

Повезани садржај