Отворена је изложба фотографија „Сутра почиње данас“

17. новембар 2018.

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, отворена је изложба фотографија „Сутра почиње данас“ београдске ауторке Иване Костић. Млада примењена уметница у оквиру поставке која се састоји од 30 радова приказује ток реке Дунав, преносећи посматрачу снагу и спокој водене површине истраживане током више месеци на широј територији престонице.

Приликом отварања изложбе, уз директорку установе присутнима се обратио и Душан Русалић, вајар и некадашњи професор ФПУ, осврнувши се на назив изложбе и контекст радова. Одабрани мотив сутона на Дунаву је вековима исти у својој изражајности и снази, а његова је лепота инспирација многим уметницима. Међутим, суштински је другачији јер га доживљава друга особа у другом времену. Сваку изложену фотографију одређује тренутак сутона на реци, који је повезује са прошлим и будућим. Сведеног колорита, без употребе програма за обраду фотографија, ауторка приказује игру облака и последњих сунчевих зрака, одблеске на воденој површини… Све оно што је део свакодневице, на непоновљив начин на који само природа ствара.
Уметничка интервенција је одабрани мотив – тренутак заласка сунца, пратити и забележити, доводећи призор пејзажа до прочишћене ликовности.

Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Лана Васић, Даница Генераловић, виолончело, Тијана Станковић, клавир, Анђела Јовановић, флаута.
Догађају су присуствовали, поред публике из Београда и Гроцке, и представници ПУ „Лане“, директорка Вера Миланов са сарадницима.
Изложба траје до 4. децембра.

 

Повезани садржај

18новембар2019
Ранчићева кућа освежава своја обележја

Ранчићева кућа освежава своја обележја

18 новембар 2019

У току је репарација и заштита како месинганих табли крај капија Ранчићеве куће, тако и избледеле дрвене табле са "кућним" натписом.