Трећаци из Гроцке у посети изложби посвећеној домаћичким школамa

31. октобар 2020.

 

Сунчани октобарски дани измамили су ђаке трећег разреда ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој да у мањим групама посете Ранчићеву кућу како би погледали гостујућу изложбу са називом „Мужићу, зашто те нема? - Образовање у домаћичким школама“ ауторке др Лидије Цветковић Вучковић из Музеја слата – Куће Цветића у Краљеву, и такође уживали у јесењој башти Центра за културу Гроцка.

Учитељица Јелена Николић Бећаговић је са пуно ентузијазма са својим ђацима пропратила бројне детаље изложбе уз игру "објасни тајанствени предмет"... тајанствени предмет је била емајлирана ноша, као и млин за кафу, као и стари прибори и предмети који су се користили у кухињи (модлице, мућкалице, дозиднице.....), а који се полако се губе из нашег видеокруга и заборавља има се намена.

Изложба говори о женском образовању које је на мала врата ушло у државни систем кроз тзв. домаћичке школе у Србији. Шта су то у њима училе наше баке и прабаке, и чиме су се квалификовале за статус добре удаваче и врле домаћице ... Колико је хигијена била важна некада за здравље породице и куће, и како се спроводила, колико је ручни рад био цењен, али и многе друге битније информације о образовању женске деце, основци су могли да чују и наслуте приликом посете изложби.

Изложба траје до 3. новембра.


Галерију фотографија можете погледати на ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.