Изложба „Кроз прелом“ и музика Чанго-Мађара у Гроцкој

23. јун 2018.

 

 

 

Центар за културу Гроцка и галерија Ранчићеве куће су у петак 22. јуна уприличили изложбу слика „Кроз прелом“ чачанске уметнице Иване Кнежевић, док је „Музичка башта“ установе због целодневне кише гостовала у сали градске општине Гроцка, где су у сарадњи са мађарским културним институтом и амбасадом наступили певачица Викторија Хаваји и оркестар „Факутја“ праћени плесним нумерама.

Ауторка изложбе, која се у Ранчићевој кући може погледати све до 9. јула, на двадесетак радова средњег формата рађених у комбинованој техници приказује вештину и познавање материјала примењеног уметника. У слику је увела бројне несликарске и скулпторалне елементе као што су клирит, жица, дрво, картон и др. којима ликовно описује преображаје пејзажа под утицајем светлости.
Атрактивни мађарски мелос је у Гроцку стигао у сарадњи са Мађарским културним институтом „Collegium Hungaricum“ и подршком амбасаде Мађарске у Београду.

Ансамбл из Будимпеште је представила Хајланка Рафаилович, културни аташе мађарске амбасаде, уједно захваливши на гостопримству. Ансамбл је формиран са циљем да изводи очаравајуће игре и музику Чанго-Мађара из регије Молдове у Румунији, које убрајају у угрожене културе Европе и света. Оркестар и певачица наступају заједно од 2013. године, повезавши песму и музичку пратњу ради промовисања културе Чанго-Мађара.

- Електронско издање дневног листа ПОЛИТИКА у суботу, 23. јуна доноси вест о изложби и концерту одржаним у Гроцкој – изложба уметнице Иване Кнежевић из Чачка под називом „Кроз прелом“ је представљена у Ранчићевој кући, галеријском простору центра за културу Гроцка, док је концерт мађарског састава Викторија Хаваји&Факутја из Будимпеште одржан у свечаној сали Градске општине Гроцка.

Велико хвала колегијуму „Политике“ на пажњи коју посвећују културним догађајима у лепој вароши крај Дунава.

 

Повезани садржај