Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике”: Касноримска гробница у Брестовику

04. јун 2019.

 

 

 

Центар за културу Гроцка и Средња школа Гроцка

„Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике”: гробница у Брестовику“

среда 5. јун у 17 часова

сала Средње школе у Гроцкој/Ужичка 2

 

 

    Интерактивна трибина „Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике“: гробница у Брестовику“ на којој ће гости бити Смиљана Попов, ауторка емисије „Београд за почетнике“, првог ТВ серијала који је ушао у допунски школски програм, и Раде Милић, београдски археолог из Центра за урбани развој, а домаћини ученици школе, биће одржана у Средњој школи Гроцка у среду 5. јуна у 17 часова.

У сарадњи са Центром за културу и Средњом школом Гроцка, у оквиру пројектне наставе историје ученици предметног професора Светозара Стојадиновића гостима ће изложити своја сазнања о Гроцкој у доба антике: римској провинцији Мезији, Касноримској гробници у Брестовику и посмртном култу.  

Смиљана Попов и Раде Милић ће заузврат приказати средњошколцима осму епизоду емисије „Београд за почетнике“ и открити тајне римске гробнице у Брестовику, која је једини сачувани антички објекат на тлу Београда у који може и да се уђе. 

Млади Гроцке ће сазнати нешто више о чудноватом открићу овог маузолеја у Брестовику, али и о њеном градитељу и власнику, који је као део високог римског естаблишмента крајем 3. века н.е радио у Сингидунуму, а на тлу данашње Гроцке живео у вили са великим бројем робова.

*Интерактивно гостовање емисије „Београд за почетнике“ Смиљане Попов у београдским школама реализује се на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда, као део допунског школског програма „Београд за почетнике за београдске ђаке“.

Популарна и едукативна емисија „Београд за почетнике“ је у свом привлачном серијалу о непресушном благу Београда до сада више епизода посветила културној баштини и историјским занимљивостима општине Гроцка.

Добро дошли!


 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.