Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике”: Касноримска гробница у Брестовику

04. јун 2019.

 

 

 

Центар за културу Гроцка и Средња школа Гроцка

„Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике”: гробница у Брестовику“

среда 5. јун у 17 часова

сала Средње школе у Гроцкој/Ужичка 2

 

 

    Интерактивна трибина „Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике“: гробница у Брестовику“ на којој ће гости бити Смиљана Попов, ауторка емисије „Београд за почетнике“, првог ТВ серијала који је ушао у допунски школски програм, и Раде Милић, београдски археолог из Центра за урбани развој, а домаћини ученици школе, биће одржана у Средњој школи Гроцка у среду 5. јуна у 17 часова.

У сарадњи са Центром за културу и Средњом школом Гроцка, у оквиру пројектне наставе историје ученици предметног професора Светозара Стојадиновића гостима ће изложити своја сазнања о Гроцкој у доба антике: римској провинцији Мезији, Касноримској гробници у Брестовику и посмртном култу.  

Смиљана Попов и Раде Милић ће заузврат приказати средњошколцима осму епизоду емисије „Београд за почетнике“ и открити тајне римске гробнице у Брестовику, која је једини сачувани антички објекат на тлу Београда у који може и да се уђе. 

Млади Гроцке ће сазнати нешто више о чудноватом открићу овог маузолеја у Брестовику, али и о њеном градитељу и власнику, који је као део високог римског естаблишмента крајем 3. века н.е радио у Сингидунуму, а на тлу данашње Гроцке живео у вили са великим бројем робова.

*Интерактивно гостовање емисије „Београд за почетнике“ Смиљане Попов у београдским школама реализује се на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда, као део допунског школског програма „Београд за почетнике за београдске ђаке“.

Популарна и едукативна емисија „Београд за почетнике“ је у свом привлачном серијалу о непресушном благу Београда до сада више епизода посветила културној баштини и историјским занимљивостима општине Гроцка.

Добро дошли!


 

Повезани садржај