Интерактивна трибина за ученике Средње школе у Гроцкој

15. новембар 2018.

 

 
Интерактивна трибина под називом „Уметност и женски активизам“ у склопу међународног пројекта WomCom (Женска комуникација за солидарност) који спроводи Центар за културу Гроцка у оквиру програма Еразмус+, одржана је у среду 15. новембра у Средњој школи Гроцка са 30 ученика и ученица завршног разреда гимназије.

Током трибине ученицима и ученицама су представљене могућности програма Еразмус+ у области образовања и младих, као и структура и резултати пројекта WomCom. Приказани су мурали осликани у 6 градова, као и 2 кратка едукативна филма на тему родних односа и асертивне комуникације, који су настали током пројекта у Србији и партнерским земљама.

О садржајима приказаним на муралима и школској лектири ученице и ученици дискутовали су са Јеленом Стефановић, професорком српског језика и књижевности у гимназији „Креативно перо“ и средњој балетској школи „Лујо Давичо“ у Београду.

Професорка је у интерактивној комуникацији са ђацима анализирала родне улоге и односе у делу „Мали принц“ Антоана де Сент Егзиперија и указала на неке прикривене родне стеротипе. Ученици и ученице су заинтересовано и активно учествовали у разговору са бројним питањима и коментарима.

Општи закључак након трибине је био да треба подржати и развијати пројекте овог типа и да би већина њих учествовала у неком будућем пројекту међународне сарадње сличне садржине.

Интерактивна трибина намењена младима је реализована као једна од активности WomCom пројекта, који је финансиран средствима Европске уније у оквиру програма Еразмус+, КА2- Омладински прозор за Западни Балкан. Трибина је трајала 2 школска часа. Центар за културу Гроцка захваљује Средњој школи Гроцка на сарадњи и разумевању.

 

Повезани садржај