Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди: „У KАБИНЕТУ ЧУДА ПРОФЕСОРА KОСТИЋА“

25. март 2021.

 

Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди
У KАБИНЕТУ ЧУДА ПРОФЕСОРА KОСТИЋА
 
Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна
уторак, 30. март у 20 часова
 
Нови онлајн-диван „Београд за почетнике” емитује се у уторак 30. марта из Легата др Александра Костића, о коме се стара Центар за културу општине Гроцка, а епизоду посвећује једном од најсвестранијих научника наше историје, првом у много чему - откривајући несвакидашњу судбину професора Костића, човека великог угледа и још већег знања, заборављеног српског генија, утемељивача медицинских наука у Србији и носиоца Легије части.
 
Јунак ове приче је парадигма свестраности: бриљантан научник, уметник, просветитељ, прави ренесансни човек. Професор др Александар Костић био је научник, хистолог, сексолог, један од оснивача Медицинског факултета у Београду и оснивач Хистолошког института који данас носи његово име, пионир медицинске фотографије и медицинског научног филма, истовремено заљубљеник у археологију, фотографију, књижевност, музику, али и патриота и родољуб.
 
Овај рођени Београђанин (1893-1983) живео је у срцу престонице, у Доситејевој 1, преко пута Народног позоришта. У Гроцкој, коју је неизмерно волео и у којој је имао летњиковац, од 2018. године постоји уређен професоров Легат са уникатним експонатима који излажу ретке артефакте и налазе, али и један живот, богато стваралаштво, неуморан истраживачко-просветитељски дух.
 
Kао добровољац у Првом светском рату, прешао је Албанију са војском не одвајајући се од медицинског речника који је писао у рововима. Биће то први српски медицински речник, касније преведен на осам језика, са 140.000 појмова, прави „камен темељац медицинских наука у Срба“. Kада је 1915. завладала епидемија пегавог тифуса Александар Kостић је, попут Роберта Kоха, сам себе заразио, како би прошао све фазе опаке болести. Наука му је била у крви.
 
И док га је Француска одликовала највишим државним орденом Легије части за заслуге у медицини (баш као и његову супругу, знаменитог педијатра Смиљу Kостић-Јоксић, за примену бе-се-же вакцине у Југославији), његова га је земља протерала из лабораторије и са факултета.
 
Два пута је избачен са Медицинског факултета чији је био оснивач, заједно са супругом Смиљом – први пут 1941. јер је одбио да потпише „Апел српском народу“ који позива српске интелектуалце на сарадњу са окупатором, и поново 1952. године. Означен као неподобан, остао је укаљан нечувеном историјском неправдом, због које је до краја живота живео са „непреболним болом у души“, како је говорио. Није доживео да се љага са његовог имена спере. Морално је рехабилитован тек 2001. године, неколико деценија након смрти, а личност и дело великог научника и хуманисте др Александра Kостића, јавност у Србији је у међувремену заборавила.
 
Упркос огромном прегалаштву и пионирским доприносима на многим пољима, данас нам је далеко познатији, такође свестран и знаменит, млађи члан породице Костић - његов син, прослављени композитор и гастроном Војисав Воки Kостић.

Зато серијалом онлајн-дивана „Београд за почетнике” подсећамо на знамените појединце и визионаре, захваљујући којима настаје и развија се модерно српско друштво. У новој епизоди одржава се баш у „кабинету чуда професора Kостића” - његовом Легату у Грочанској чаршији, завештаном општини Гроцка. Онлајн-уживо, моћи ћете да доживите драгоцене предмете који су достојни националних музеја, али и чујете живе и топле приче и анегдоте из његовог живота.
 
Гошћа дивана: Зорица Атић,
историчарка уметности, кустоскиња и идејни творац поставке Легата др Александра Kостића, директорка Центра за културу Гроцка
 
Домаћица дивана: Смиљана Попов,
ауторка и уредница научно-популарног серијала „Београд за почетнике”
 
Уторак, 30. март у 20 часова
 
Центар за културу Гроцка- you tube канал и фб страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”
 
Техничка платформа: “ОCOLO” студио за дигиталне технологије
 
Подршка: Општина Гроцка
 
Добро дошли онлајн!
 
 
 
Фотографије и снимак догађаја:

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „У КАБИНЕТУ ЧУДА ПРОФЕСОРА КОСТИЋА“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

18септембар2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

18 септембар 2021

У дневном листу ПОЛИТИКА 18. септембра, у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" - „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки у Ранчићевој кући, за „Дане културне