Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди: „У KАБИНЕТУ ЧУДА ПРОФЕСОРА KОСТИЋА“

25. март 2021.

 

Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди
У KАБИНЕТУ ЧУДА ПРОФЕСОРА KОСТИЋА
 
Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна
уторак, 30. март у 20 часова
 
Нови онлајн-диван „Београд за почетнике” емитује се у уторак 30. марта из Легата др Александра Костића, о коме се стара Центар за културу општине Гроцка, а епизоду посвећује једном од најсвестранијих научника наше историје, првом у много чему - откривајући несвакидашњу судбину професора Костића, човека великог угледа и још већег знања, заборављеног српског генија, утемељивача медицинских наука у Србији и носиоца Легије части.
 
Јунак ове приче је парадигма свестраности: бриљантан научник, уметник, просветитељ, прави ренесансни човек. Професор др Александар Костић био је научник, хистолог, сексолог, један од оснивача Медицинског факултета у Београду и оснивач Хистолошког института који данас носи његово име, пионир медицинске фотографије и медицинског научног филма, истовремено заљубљеник у археологију, фотографију, књижевност, музику, али и патриота и родољуб.
 
Овај рођени Београђанин (1893-1983) живео је у срцу престонице, у Доситејевој 1, преко пута Народног позоришта. У Гроцкој, коју је неизмерно волео и у којој је имао летњиковац, од 2018. године постоји уређен професоров Легат са уникатним експонатима који излажу ретке артефакте и налазе, али и један живот, богато стваралаштво, неуморан истраживачко-просветитељски дух.
 
Kао добровољац у Првом светском рату, прешао је Албанију са војском не одвајајући се од медицинског речника који је писао у рововима. Биће то први српски медицински речник, касније преведен на осам језика, са 140.000 појмова, прави „камен темељац медицинских наука у Срба“. Kада је 1915. завладала епидемија пегавог тифуса Александар Kостић је, попут Роберта Kоха, сам себе заразио, како би прошао све фазе опаке болести. Наука му је била у крви.
 
И док га је Француска одликовала највишим државним орденом Легије части за заслуге у медицини (баш као и његову супругу, знаменитог педијатра Смиљу Kостић-Јоксић, за примену бе-се-же вакцине у Југославији), његова га је земља протерала из лабораторије и са факултета.
 
Два пута је избачен са Медицинског факултета чији је био оснивач, заједно са супругом Смиљом – први пут 1941. јер је одбио да потпише „Апел српском народу“ који позива српске интелектуалце на сарадњу са окупатором, и поново 1952. године. Означен као неподобан, остао је укаљан нечувеном историјском неправдом, због које је до краја живота живео са „непреболним болом у души“, како је говорио. Није доживео да се љага са његовог имена спере. Морално је рехабилитован тек 2001. године, неколико деценија након смрти, а личност и дело великог научника и хуманисте др Александра Kостића, јавност у Србији је у међувремену заборавила.
 
Упркос огромном прегалаштву и пионирским доприносима на многим пољима, данас нам је далеко познатији, такође свестран и знаменит, млађи члан породице Костић - његов син, прослављени композитор и гастроном Војисав Воки Kостић.

Зато серијалом онлајн-дивана „Београд за почетнике” подсећамо на знамените појединце и визионаре, захваљујући којима настаје и развија се модерно српско друштво. У новој епизоди одржава се баш у „кабинету чуда професора Kостића” - његовом Легату у Грочанској чаршији, завештаном општини Гроцка. Онлајн-уживо, моћи ћете да доживите драгоцене предмете који су достојни националних музеја, али и чујете живе и топле приче и анегдоте из његовог живота.
 
Гошћа дивана: Зорица Атић,
историчарка уметности, кустоскиња и идејни творац поставке Легата др Александра Kостића, директорка Центра за културу Гроцка
 
Домаћица дивана: Смиљана Попов,
ауторка и уредница научно-популарног серијала „Београд за почетнике”
 
Уторак, 30. март у 20 часова
 
Центар за културу Гроцка- you tube канал и фб страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”
 
Техничка платформа: “ОCOLO” студио за дигиталне технологије
 
Подршка: Општина Гроцка
 
Добро дошли онлајн!
 
 
 
Фотографије и снимак догађаја:

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „У КАБИНЕТУ ЧУДА ПРОФЕСОРА КОСТИЋА“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу