Oнлајн-диван „Београд за почетнике“ у интригантној епизоди: „ЈОВАНKА БРОЗ И ТАЈНЕ СЛУЖБЕ“

11. јун 2021.

 

Након маја у Београду који памти некадашњи Дан младости у сусрет новој играно-документарној серији „ЈОВАНKА БРОЗ И ТАЈНЕ СЛУЖБЕ”, истоимени онлајн-диван „Београд за почетнике” из Ранчићеве куће, покушаће да расветли контроверзни, филмски животни сценарио прве даме Југославије - како је сиромашна девојчица са села постала „југословенска Грејс Kели и Џеки Kенеди”.

Гост новинарке Смиљане Попов је Недељко Kовачић, редитељ и косценариста нове играно-документарне серије „ЈОВАНKА БРОЗ И ТАЈНЕ СЛУЖБЕ”, коју од јесени гледамо на РТС-у.

Гроцка је адекватно место за расветљивање оваквих тајни, будући да се у лепој вароши крај Дунава налазило и неформално протоколарно место старе Југославије, које су маршал и прва дама посећивали много пута, са бројним званицама. 

Погађате, реч је о легендарном ресторану „Виногради“ у Гроцкој, кога сликовито описују речи Нила Амстронга да је одатле поглед „лепши него са Месеца“.

Чекамо вас у среду, 16. јуна 2021. у 20ч на јутјуб каналу и ФБ страни Центра за културу Гроцка, последњем онлајн-дивану „Београда за почетнике“ из Ранчићеве куће, јер за наредне епизоде нас очекују пикник дивани, уживо са публиком из баште овог знаменитог и чаробног места.

Kо је прислушкивао Јованку Броз и Тита? У каквој „игри престола” је учествовала прва дама Југославије; у какве политичке односе моћи је уплетена; шта су највиши функционери државних и тајних служби имали против Јованке Броз; шта је довело до њеног удаљавања од Тита и на крају, до потпуног изопштавања из јавног живота и кућног притвора; зашто је и 30 година после Титове смрти Брозова удовица била лишена личне карте, пасоша, здравственог осигурања и пензије…

Недељко Kовачић, редитељ и косценариста серије  „Јованка Броз и тајне службе” наводи:

 „Живот Јованке Броз и њена улога жене из Титове сенке у великој мери су обавијени велом мистерије и ми кроз серију покушавамо да кроз читаву лепезу могућих лица ове историјске личности наслутимо ко је била права особа која се скрива иза ове енигме. Гледаоце ће вероватно изненадити до које мере је Јованка била у сукобу са Титовим најближим окружењем, колико је томе допринео њен карактер, и до које мере је до самог краја имала поверења у Тита, иако за њега нисмо сигурни колико је заправо заштитио своју супругу или није.

Увек су ме веома занимале теме из историје и у великој мери сам био упознат са овом причом која ми је још од раније била интригантна – међутим оно што сам сазнао у току рада на овој серији, а што ће и гледаоцима бити интересантно, су противречне околности које се тичу бројних историјских дешавања као што су долазак Јованке у Титово окружење, њихово тајно венчање, њена права улога у Титовој безбедности, Брионском пленуму и афери Ранковић, сукобу са хрватским руководством током Маспока, као и бројне друге закулисне радње на двору социјалистичке Југославије”.

гост: Недељко Kовачић, редитељ и косценариста серије „Јованка Броз и тајне службе"

модераторка: Смиљана Попов, новинарка, ауторка тв серијала "Београд за почетнике"

организатори: Центар за културу Гроцка и Београд за почетнике"

техничка платформа: "OCOLO" студио за дигиталне технологије

подршка: ГО Гроцка

Добро дошли онлајн!


ОВДЕ се могу погледати документарне фотографије из архиве Музеја историје Југославије, које илуструју посете Гроцкој југословенског председника Јосипа Броза Тита са Јованком Броз.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска