Онлајн диван-трибина „Београд за почетнике" у Ранчићевој кући: ОНЕ СУ ВЛАДАЛЕ СРБИЈОМ- Српске владарке 19. века

26. јануар 2021.

 

Нова сезона онлајн диван-трибина „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцкапочиње интригантном темом о српским владаркама у XIX веку.

 Шта знамо о женама које су владале Србијом XIX века...? Одговоре на многобројна питања у вези са њиховом државничком, друштвеном и другом јавном делатношћу, али и са приватним животом ових великих жена, откриће нам гост историчар Дејан Ристић и модератор Смиљана Попов, ауторка ТВ серијала „Београд за почетнике“, на новој онлајн диван-трибини „Београд за почетнике“ у Центру за културу Гроцка.

Чекамо вас у петак, 29.01.2021. у 19 сати онлајн на ФБ страни Центра за културу Гроцка. 

О женама које су владале Србијом 19. века и данас већина нас мало, или пак ништа не зна. Реч је о супругама народних вођа и српских владара током читавог XIX столећа. Ко су заправо биле Јелена, Љубица, Персида, Јулија, Наталија, Драгиња...?  Зашто смо те велике и значајне жене осудили на историјски заборав...?

У чему се огледа њихово историјско наслеђе? И коначно, каква је заиста била њихова улога у строго патријархалном српском друштву...?

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

Техничка платформа: „OCOLO“ digital, студио за дигиталне технологије
Подршка: Општина Гроцка

Због актуелне здравствене ситуације и прописаних мера заштите,  публика ће диван-трибину испратити онлајн&уживо на Фејсбук страници Центра за културу Гроцка:

https://www.facebook.com/kulturagrocka

*Уместо у студију, иновативни концепт дигиталних трибина снима се у заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, у живописној Ранчићевој кући, репрезентативном примеру народног градитељства 19. века, познатој по чаробно лепом амбијенту.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.