Ранчићева кућа: Тајне Обреновића у варошком дому Гроцке

30. септембар 2019.

 


„Љубавни живот на двору Обреновића“ назив је пикантне трибине Смиљане Попов и „Београда за почетнике“ представљене у Ранчићевој кући, аутентичном варошком дому Гроцке у оквиру програма „Дани европске баштине“.

На месту где се у 19. веку око округле софре уз кафу и ракију преговарало, уговарало и проводаџисало, било је речи о аферама и сентименталној историји наших краљева и краљица из лозе Обреновића. Милорад Стокин, гост трибине, пасионирани истраживач културне историје, предавање је богато илустровао ретким фотографијама а истраживање засновао на записима путописаца, савременика, дворских лекара и тадашње штампе. Публика је сазнала да је кнез Милош имао седамнаесторо деце, од којих је последње добио у 75 години... Какав је био положај жене у 19. веку и како се десило да кнегиња Љубица убије Милошеву љубавницу Петрију, како су се волели и развели Михаило и Јулија, а једна Гркиња умало коштала престола краља Милана...

Богат љубавни живот Обреновића и његов утицај на њихову владавину је тема која је битно утицала на ток српске историје. Интигрантна прича је нашла своје место у „Београду за почетнике“, серијалу који на научно-популарни начин промовише културну баштину и историју Србије, откривајући гледаоцима многе непознанице и скривене кутке националне повести Београда.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.