Ранчићева кућа: Тајне Обреновића у варошком дому Гроцке

30. септембар 2019.

 


„Љубавни живот на двору Обреновића“ назив је пикантне трибине Смиљане Попов и „Београда за почетнике“ представљене у Ранчићевој кући, аутентичном варошком дому Гроцке у оквиру програма „Дани европске баштине“.

На месту где се у 19. веку око округле софре уз кафу и ракију преговарало, уговарало и проводаџисало, било је речи о аферама и сентименталној историји наших краљева и краљица из лозе Обреновића. Милорад Стокин, гост трибине, пасионирани истраживач културне историје, предавање је богато илустровао ретким фотографијама а истраживање засновао на записима путописаца, савременика, дворских лекара и тадашње штампе. Публика је сазнала да је кнез Милош имао седамнаесторо деце, од којих је последње добио у 75 години... Какав је био положај жене у 19. веку и како се десило да кнегиња Љубица убије Милошеву љубавницу Петрију, како су се волели и развели Михаило и Јулија, а једна Гркиња умало коштала престола краља Милана...

Богат љубавни живот Обреновића и његов утицај на њихову владавину је тема која је битно утицала на ток српске историје. Интигрантна прича је нашла своје место у „Београду за почетнике“, серијалу који на научно-популарни начин промовише културну баштину и историју Србије, откривајући гледаоцима многе непознанице и скривене кутке националне повести Београда.

 

Повезани садржај