Трибина „Балска историја Срба“ у Гроцкој

19. децембар 2019.

 

Tрибина „Балска историја Срба или ноћни живот 19. века” одржана је пред бројном публиком у среду 17. децембра у општини Гроцка, у сарадњи са Центром за културу.

Ауторка трибине Смиљана Попов, новинарка, уредница научно-популарног ТВ серијала „Београд за почетнике”, и њен гост Милорад Стокин, оперски певач и истраживач прохујалих времена, уредник познате ФБ стране „Фрагменти прошлости”, дочарали су атмосферу домаће балске и кулоарске историје.

Након што је присутне поздравила председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић, радознала публика сазнала је како су балови стигли међу Србе, шта се радило на првом српском балу 1834. године, како је изгледала прва наменски грађена балска дворана у Београду, а како балови на српском двору и у кафанама, шта се играло на тим баловима, шта је на првом Светосавском балу значила тоалета Мине Караџић, који је српски краљевски пар бриљирао у танцовању и шта су били кромпир-балови…

То су биле само неке од тема које су голицале машту публике, уз обиље архивског материјала. Како су посетиоци чули, балови нису били само разонода доконе аристократије, већ су имали велику друштвену, културну и политичку улогу.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ

Вест у електронском издању дневног листа ПОЛИТИКА можете погледати OВДЕ 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"