Трибина „Балска историја Срба“ у Гроцкој

19. децембар 2019.

 

Tрибина „Балска историја Срба или ноћни живот 19. века” одржана је пред бројном публиком у среду 17. децембра у општини Гроцка, у сарадњи са Центром за културу.

Ауторка трибине Смиљана Попов, новинарка, уредница научно-популарног ТВ серијала „Београд за почетнике”, и њен гост Милорад Стокин, оперски певач и истраживач прохујалих времена, уредник познате ФБ стране „Фрагменти прошлости”, дочарали су атмосферу домаће балске и кулоарске историје.

Након што је присутне поздравила председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић, радознала публика сазнала је како су балови стигли међу Србе, шта се радило на првом српском балу 1834. године, како је изгледала прва наменски грађена балска дворана у Београду, а како балови на српском двору и у кафанама, шта се играло на тим баловима, шта је на првом Светосавском балу значила тоалета Мине Караџић, који је српски краљевски пар бриљирао у танцовању и шта су били кромпир-балови…

То су биле само неке од тема које су голицале машту публике, уз обиље архивског материјала. Како су посетиоци чули, балови нису били само разонода доконе аристократије, већ су имали велику друштвену, културну и политичку улогу.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ

Вест у електронском издању дневног листа ПОЛИТИКА можете погледати OВДЕ 

Повезани садржај

13јануар2021
Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

13 јануар 2021

Центар за културу Гроцка и Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, привлачни су деци на многе начине. Велика башта је својом белином била позив на снежне радости.