У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „ДАН KАДА ЈЕ БОМБАРДОВАНО СРПСKО СЕЋАЊЕ, 6. април 1941. године“

02. април 2021.

 

У Ранчићевој кући онлајн

„Београд за почетнике“ у диван-епизоди

ДАН KАДА ЈЕ БОМБАРДОВАНО СРПСKО СЕЋАЊЕ

Центар за културу Гроцка – You tube канал и ФБ страна

уторак, 6. април у 20 часова

 

Нови онлајн диван „Београд за почетнике“ у Центру за културу Гроцка, у уторак, 6. априла 2021. у 20 часова посвећен је једном од најцрњих дана коју је српска престоница доживела у својој бурној прошлости. Био је то дан када је и београдско небо било црно.

 Београд је 6. априла 1941. године био безмало сравњен са земљом. У овом суровом и систематском уништавању, Адолф Хитлер је био врло личан - није могао да опрости увреду коју му је овај непокорни град нанео 27. марта пред целом Европом. А колико је афективно и емотивно кажњавао Београд, сведочи чињеница да је мета опаког бомбардовања била и Народна библиотека, како би се сатрло све што је духовни идентитет становника тог непослушног града и народа. Да је реч о освети, потврђује и сам назив војне операције која је подразумевала вишедневни ваздушни напад на југословенску престоницу - „Страшни суд“.

 О нападу на српску престоницу и Kраљевину Југославију који је имао карактер освете и ефекат изненађења, и мало познатим стравичним детаљима једног од најбурнијих догађаја београдске историје говориће:

 

Гост дивана: Дејан Ристић, историчар,

Домаћица дивана: Смиљана Попов, ауторка и уредница научно-популарног серијала „Београд за почетнике”

Уторак6. април у 20 часова

Центар за културу Гроцка – You tube канал и ФБ страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: ГО Гроцка

 

Уместо у студију, овај иновативни концепт онлине дивана одржава се у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века.

Зато је Ранчићева кућа савршена позорница за дивањење узбудљивих прича из наше националне повести. Због епидемиолошке ситуације, прихваћен је формат онлајн-дивана, док не буде безбедно да се приповедање настави и уживо са публиком у овом чаробном простору.

 Добро дошли онлајн!



Фотографије и снимак догађаја:

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „Дан када је бомбардовано српско сећање“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу