У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „ДАН KАДА ЈЕ БОМБАРДОВАНО СРПСKО СЕЋАЊЕ, 6. април 1941. године“

02. април 2021.

 

У Ранчићевој кући онлајн

„Београд за почетнике“ у диван-епизоди

ДАН KАДА ЈЕ БОМБАРДОВАНО СРПСKО СЕЋАЊЕ

Центар за културу Гроцка – You tube канал и ФБ страна

уторак, 6. април у 20 часова

 

Нови онлајн диван „Београд за почетнике“ у Центру за културу Гроцка, у уторак, 6. априла 2021. у 20 часова посвећен је једном од најцрњих дана коју је српска престоница доживела у својој бурној прошлости. Био је то дан када је и београдско небо било црно.

 Београд је 6. априла 1941. године био безмало сравњен са земљом. У овом суровом и систематском уништавању, Адолф Хитлер је био врло личан - није могао да опрости увреду коју му је овај непокорни град нанео 27. марта пред целом Европом. А колико је афективно и емотивно кажњавао Београд, сведочи чињеница да је мета опаког бомбардовања била и Народна библиотека, како би се сатрло све што је духовни идентитет становника тог непослушног града и народа. Да је реч о освети, потврђује и сам назив војне операције која је подразумевала вишедневни ваздушни напад на југословенску престоницу - „Страшни суд“.

 О нападу на српску престоницу и Kраљевину Југославију који је имао карактер освете и ефекат изненађења, и мало познатим стравичним детаљима једног од најбурнијих догађаја београдске историје говориће:

 

Гост дивана: Дејан Ристић, историчар,

Домаћица дивана: Смиљана Попов, ауторка и уредница научно-популарног серијала „Београд за почетнике”

Уторак6. април у 20 часова

Центар за културу Гроцка – You tube канал и ФБ страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: ГО Гроцка

 

Уместо у студију, овај иновативни концепт онлине дивана одржава се у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века.

Зато је Ранчићева кућа савршена позорница за дивањење узбудљивих прича из наше националне повести. Због епидемиолошке ситуације, прихваћен је формат онлајн-дивана, док не буде безбедно да се приповедање настави и уживо са публиком у овом чаробном простору.

 Добро дошли онлајн!Фотографије и снимак догађаја:

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак дигиталне диван-трибине „Дан када је бомбардовано српско сећање“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

18септембар2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о самосталној изложби „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки

18 септембар 2021

У дневном листу ПОЛИТИКА 18. септембра, у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" - „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“ Данијеле Парацки у Ранчићевој кући, за „Дане културне