У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

03. март 2021.

 

Понедељак, 8. март у 19 часова, Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна:

Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, галерији и седишту Центра за културу Гроцка, у осмомартовској епизоди посвећен је једној од најодважнијих жена наше историје, првој у много чему.

Како је на прелазу векова текла ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ, која је пројектовала неке од данашњих симбола престонице, била прва жена архитекта у Србији, и једна међу првима у Европи - у занимању „резервисаном“ за мушкарце, сазнајемо у понедељак, 8. марта у 19 часова, онлајн на you tube каналу и ФБ страни Центра за културу Гроцка, са Смиљаном Попов, новинарком, и гошћом Бојаном Ибрајтер Газибаром, историчарком уметности-конзерватором Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

На Дан жена, који се широм света обележава 8. марта у спомен на борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца, причамо о Јелисавети Начић, првој Српкињи која је, у тренутку када је свега 7% жена у Србији писмено, у првој генерацији студената уписала и завршила архитектуру на београдској Великој школи.

Јелисавета Начић је пре једног века пројектовала неке од симбола Београда, крај којих свакодневно пролазимо: оставила је Београду прву модерну школу, прве стамбене зграде на Балкану, први Институт за туберкулозу у Србији, уређивала је Kалемегдан и Теразије као главни градски архитекта, први кога је Београд имао, пројектовала је цркве (што жене никада до тада нису радиле).

Реч је о првој жени која се запослила у државној служби (иако није служила војни рок, што је био услов), али и жени која је својим радом, индивидуалношћу и интегритетом била трн у оку патријархалној српској средини с краја 19. и почетка 20. века... Љубав свог живота упознала је у логору у Првом светском рату, и на тако страшном месту родила девојчицу. Београдска чаршија није гледала благонаклоно на љубав Српкиње и Албанца, иако су Луку Лукаја звали „Албанац који је волео Србе”. Волели су се до краја живота, али су их корени и у смрти раздвајали - она је сахрањена на православном, он на католичком гробљу.

Гошћа: Бојана Ибрајтер Газибара, историчарка уметности, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Домаћица: Смиљана Попов, ауторка и уредница тв серијала „Београд за почетнике”

Понедељак, 8. март у 19 часова

Центар за културу Гроцка – you tube канал и фб страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: ГО Гроцка

Уместо у студију, овај иновативни концепт онлине дивана одржава се у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру из 19. века, од великог значаја за нашу земљу, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века. Зато је Ранчићева кућа савршена позорница за дивањење узбудљивих прича из наше националне повести, а због епидемиолошке ситуације, прихваћен је формат онлине-дивана, док не буде безбедно да се приповедање настави и уживо са публиком у овом чаробном простору.

Добро дошли онлајн!


 

Фотографије и снимак догађаја:

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 Снимак дигиталне диван-трибине „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај