Касно-римска гробница у Брестовику променила je власника

21. новембар 2019.

 

Након неколико година врло бурних догађаја и реаговања поводом будуће намене и неизвесне судбине Касно-римске гробнице у Брестовику, с великим задовољством можемо да потврдимо да је дошло до расплета у најбољем интересу овог значајног културног добра из 3. века, и да је драгоцени споменик културе из античког периода од недавно - у потпуности у власништву града Београда.

Наравно, сам споменик културе који ужива статус великог значаја за републику Србију је одувек у власништву државе, према државним законима и законима о непокретним културним добрима. Међутим, будућност приватне парцеле на којој се ово значајно културно добро налази - било је под знаком питања, а јављале су се и групе и појединци са интересним намерама у погледу гробнице.

 Испоставило се да је и то питање решиво у најбољем интересу културе земље и народа коме припада. Увидом служби општине Гроцка у катастар и старе земљишне књиге, установљено је да је парцелу од близу 4 ара на којој се налази гробница држава откупила од породице Милосављевић још 1948. године, о чему постоји и уговор. Љубазношћу садашње власнице, тај документ је озваничен, и од недавно је земљиште на коме се гробница налази поново у власништву града Београда, односно, државе Србије.

Ова чињеница отвара нова врата и нове, реалне могућности за обнову драгоцене гробнице која спада међу ретке очуване грађевине ове врсте, за коју планови о санацији одавно постоје.

Тим поводом Центар за културу Гроцка на челу са директорком Зорицом Атић изражава велику захвалност на сарадњи, разумевању, љубазности и доброј вољи г-ђи Ратмири Милосављевић (чија је породица 1895. године античку гробницу пронашла и брижно чувала преко једног века на свом имању), и честита општини Гроцка на овом значајном и успешном подухвату.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај