Ранчићева кућа у Гроцкој од 1956. до данас

02. децембар 2020.

 

Најстарија фотографија Ранчићеве куће која се данас може пронаћи и погледати потиче из 1955/6. године и налази се у књизи Стара кућа у Гроцкој, чувеног архитекте Ђорђа Петровића, у том тренутку асистента на Архитектонском факултету у Београду.

Ранчићева кућа тада није била заштићено културно добро (заштићена је 1966), нити је постојао Завод за заштиту споменика културе (основан је 1960).


На слици се види трошна кућа, али и силуета њене власнице - госпођице Магдалене Ранчић, последње у лози Ранчића...
Ранчићеву кућу у Гроцкој је обновио 1972. године Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Градском општином Гроцка, а њена прва намена је била окриље тадашњег Туристичког друштва Гроцке. Кућа је потом 1982. године постала Завичајни музеј Гроцке и излагала је збирку проф. др Александра Костића. Али не задуго, јер је већ 90-тих била под кључем а кућа са оштећењима крова. На инсистирање Вокија Костића, композитора и кулинара, његовог сина, кућа је обновљена 2002/3. године. Коначно, од 2008. године Ранчићева кућа је простор у коме послује Центар за културу Гроцка, а седиште ове установе, која је и данас користи, постаје 2016. године.
Да се подсетимо, кућа је настала крајем 18. века, а каснијом доградњом, свој коначни облик варошког дома Гроцке са истакнутим доксатом добија у првим деценијама 19. века.

текст: З. Атић

 

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.