3Д снимци културних локалитета Гроцке

26. јануар 2020.

 


Тим Центра за урбани развој из Београда (UDC) у сарадњи са Центром за културу Гроцка је у недељу 26. јануара на теренима Гроцке снимао видео-материјал за 3Д презентације, као и панорамске снимке дроном. Локације које су испраћене снимањем биле су Касно римска гробница у Брестовику, Ранчићева кућа и Агино брдо у Гроцкој. Античка гробница и Ранчићева кућа (културна добра и локалитети од великог значаја за Републику Србију) су снимљене и споља и изнутра, а снимци ће након обраде бити коришћени у културно-туристичке намене.

Док су сарадници у пратњи директорке Центра за културу Зорице Атић боравили у Бестовику, били су сведоци да мештани долазе и пале свеће у паганској римској гробници, будући да је данас дан Св. Ермила и Стратоника. Научно неутемељено веровање и пракса која је протеклих неколико година заживела, значајно оштећује споменик културе из 3. века н.е. који је јединствен на тлу града Београда, и изузетно важан за културну баштину на територији Републике Србије.

Ускоро опширније о резултатима снимања.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места, на које је доводио свој