Археолошке тајне Ранчићеве куће у Гроцкој

21. октобар 2019.

 

Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, поред тога што је културно добро од великог значаја, уме још како да изненади - и крије још понеку тајну.
Да ли вам је пало на памет да се на том истом месту живело вековима и миленијумима уназад? Ако јесте, потпуно сте у праву.

Године 1973. приликом радова на реконструкцији и адаптације тада полурушевне Ранчићеве куће, односно приликом земљаних радова у њеној башти, појавиле су се и оправдане сумње да се ради о вишеслојном археолошком локалитету.

А пошто су стручне службе већ биле на лицу места, отворена је археолошка сонда у дворишту димензија 3 са 3 метра, а формирана истраживачка јама је касније искоришћена за изградњу неопходних водоводних инсталација објекта.

Редом, као на торти, археолошки слојеви су показали свој садржај, а били су то редом: артефакти из 19. и 20. века, турска керамика из периода 16-18. века, па онда претежно неглеђосана керамика 15. века, да би се поред разноврсних предмета свакодневне намене археолошко изненађење наставило са фрагментом винчанске фигурине и најдубљим слојем из раног неолита – старчевачком културом!
Од пронађеног материјала из неолита откривени су остаци здела и посуда, а налази имају блиске аналогије са налазима из Дубочаја.

Археолог Марко Поповић који је учествовао у истраживању и прецизно записао налазе, наводи да су ови артефакти из баште Ранчићеве куће, поред значајног слоја старчевачке културе, управо доказни материјал за праћење континуитета у развоју насеља Гроцка од почетка 15. века до данас.

Археолошки студијски материјал се налази у депоу Музеја града Београда, а биће изложен након завршетка Археолошке радионице којом руководе кустоси Музеја града Београда.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.